X
GoldRepublic
View

De Keynesiaanse output gap illusie

9 juni 2017

Er bestaan veel grappen over economen, maar een springt uit het oog voor het onderwerp van vandaag. Een gepensioneerde hoogleraar is terug op bezoek bij de universiteit voor zijn 50e-jaars reünie. Hij vraagt of hij misschien het meest recente algemene economie-examen mag inzien. Na enig wachten krijgt hij een exemplaar van een huidig hoogleraar. Hij leest het examen zorgvuldig door, kijkt verbaasd op, en zegt: “Maar dit is precies hetzelfde examen dat ik bijna 50 jaar geleden schreef!”

... »

Olav Dirkmaat

ECB begint het beleid te normaliseren…luidt het monetaire sprookje van de week

9 juni 2017

De afgelopen jaren hebben we de Fed, de Amerikaanse centrale bank, goed leren kennen. Vandaag geef ik u een idee van hoe het stappenplan er ongeveer uitziet voor een centrale bank die haar monetaire beleid wil normaliseren. Het stappenplan loopt namelijk doorgaans een paar jaar voor op hetgeen wat onze ECB in de eurozone doet. Zie hieronder mijn idee van het stappenplan:

 

... »

Edin Mujagić

Stand van zaken op de markten: een structurele verandering of een tijdelijke aberratie?

6 juni 2017

Wanneer je wekker in de ochtend afgaat, staan velen níet op maar drukken een of meerdere keren op de snooze-knop. Dat kan het onvermijdelijke gevolg van het afgaan van de wekker, namelijk moeten opstaan, soms lang uitstellen. Is zoiets ook op de markten gaande? Is de snooze-knop ingedrukt?

... »

Edin Mujagić

Hoeveel is goud momenteel waard? Deutsche Bank waagt een poging

2 juni 2017

De afgelopen jaren zijn middelmatig geweest voor goudbeleggers. De goudprijs ging hard onderuit in 2013 en sinds dat moment schommelt de goudprijs grofweg tussen de €950 en €1100 per troy ounce. Een bedrijf waarderen is ingewikkeld, maar de basisprincipes zijn glashelder: een bedrijf waardeer je door de actuele waarde van alle toekomstige (netto) geldstromen te nemen. Hetzelfde is het geval met het waarderen van alledaagse grondstoffen, zoals tarwe en olie, waar een vraag- en aanbodanalyse volstaat. Maar hoe waardeer je goud? Deutsche Bank probeerde het op elf verschillende manieren en kwam tot twaalf verschillende conclusies. De Duitse probleembank kwam tot een gemiddelde waarde van $1.015 per troy ounce (ongeveer €900), maar met uitschieters aan beide kanten.

... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 93 | 94 | 95 | ... | 170