Wat de olieprijs over de economie zegt

26 mei 2017

De olieprijs – althans, de vraagkant van de oliemarkt – is een barometer van hoe de wereldeconomie ervoor staat. Het feit dat de vraag naar olie afneemt, is in veel gevallen een teken aan de wand. De afgelopen maanden heb ik uitgebreid de oliemarkt onder de loep genomen, met een publicatie over de olieprijs als gevolg. Wat zeggen recente ontwikkelingen in de oliemarkt over de staat van de economie?

... »

Olav Dirkmaat

Kunt u de Fed en de ECB wel vertrouwen?

26 mei 2017

Is structurele inflatie in de toekomst waarschijnlijk? Is een hogere geldontwaarding dan we pak ‘m beet de laatste 30 jaar gewend zijn, waarschijnlijk? Dat zijn twee belangrijke vragen voor iedereen die zich afvraagt of hij/zij zijn/haar vermogen moet beschermen tegen de veelvraat, die (hoge) inflatie. 

... »

Edin Mujagic

Waar gaan de goudprijs en dollar heen?

19 mei 2017

Afgelopen week was de week van het herstel van de goudprijs en de dollar. De EURUSD-koers steeg van 1.08 naar 1.12, terwijl de goudprijs van $1,220 naar $1,260 per troy ounce steeg, enigszins in de buurt van waar de goudprijs een maand terug stond. Na veelvuldig te hebben geschreven over de

... »

Olav Dirkmaat

Draghi slaat plank mis bij bezoek aan Nederland

12 mei 2017

Het was eindelijk zover. Nadat ECB-voorzitter Mario Draghi reeds een eerdere ontmoeting verplaatste uit, ik meen, angst om speelbal van campagnevoerders te worden, vond de Italiaan zijn weg naar Den Haag en ging hij in debat met Kamerleden. Draghi´s ontmoeting stond immers eerst in februari genoteerd, toen de verhitte verkiezingsstrijd pas net was losgebarsten. Tot groot genoegen van ondergetekende, werd Draghi door de meesten het vuur aan de schenen gelegd bij Draghi’s bezoek aan Nederland. Wat kunnen we van Draghi’s antwoorden op de vragen van Kamerleden zeggen?

... »

Olav Dirkmaat

1 | 2 | ... | 75