Inflatie stijgt en de centrale banken doen niets

21 februari 2017

1,8 procent. 2,5 procent. 1,8 procent. Dat zijn de meest recente inflatiecijfers voor de eurozone, respectievelijk de VS en het VK. De inflatie is daarmee in alle drie in jaren niet zo hoog geweest. En de stijging is niet eenmalig, de geldontwaarding neemt al ruim een half jaar gestaag toe.

Hier en daar kraaien sommige centrale bankiers victorie: de plaaggeest van deflatie die ze een paar jaar slapeloze nachten had bezorgd, is verdreven. Hoera!... »

Edin Mujagic

Centrale banken zijn $12.200 miljard verder en nu wat?

17 februari 2017

De centrale banken van de drie grote ontwikkelde economieën – de V.S., de eurozone en Japan – hebben het afgelopen decennium hun balansen flink uitgebreid. Op deze balansen staan inmiddels meer dan $12.2 biljoen aan financiële activa geparkeerd. Het gevolg is dat de traditionele gereedschapskist obsoleet is geworden. Centrale bankiers rekenen op nog maar één middel, maar dat middel wordt omringt door onzekerheid en heeft zich zeker nog niet bewezen, met name wanneer de inflatie stijgt.

... »

Olav Dirkmaat

Lage rentes beschadigen bedrijfsfinanciering

10 februari 2017

Het is een natte droom voor elke centrale bankier: denken dat je zonder meer de belangrijkste prijs in een economie (tijdelijk) kan manipuleren – de rente – zonder de reële economie ook maar op enige manier te beschadigen. Dat dit een mythe is, bewees de Oostenrijkse economische school al, die

... »

Olav Dirkmaat

De alternatieve feiten van de ECB...en de bijbehorende gevolgen

7 februari 2017

De laatste tijd heb ik het gevoel dat de Europese Centrale Bank (ECB) met man en macht probeert te verhullen en te ontkennen dat het economisch gezien in de eurozone redelijk goed gaat.

Bestuursleden van de bank beginnen vaak hun lezingen of interviews met het melden dat het beter gaat, maar meteen erna volgt er wel een opmerking dat de kans dat de groei terugvalt groot is. Dit gedwongen pessimisme zien we ook in hun taal over het monetair beleid in de toekomst. Ze noemen steeds dat de bank het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties kan verlengen en verruimen, dat de rente lang laag zal blijven. Nooit zegt een ECB-bestuurder dat het opkoopprogramma verkort en verlaagd kan worden of dat we er rekening mee moeten houden dat de rente omhoog zal gaan in de nabije toekomst.

Deze

... »

Edin Mujagic

1 | 2 | ... | 70

Dit heeft niemand door en heeft enorme gevolgen

Meld u nu aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang gratis het exclusieve rapport:

“10 dingen die u MOET weten over goud”