Platina kopen: online, fysiek en zonder btw

Online platina kopen zonder btw

 • Beleggers die begin 2000 platina kochten, verdienden al een rendement van 194%
 • Gemakkelijk online platina kopen (en weer verkopen)
 • Wij slaan uw platina btw-vrij op in een douane-entrepot in Zwitserland
 • Het fysieke platina is voor 100% uw eigendom
 • Op ieder moment uw platina terugverkopen en uw geld opnemen
Begin meteen met platina kopen

Waarom platina kopen?

Er zijn twee redenen om platina te kopen: (1) vanwege de industriële toepassing of (2) vanwege zijn potentie als ‘vluchthaven’ en het risico op een valutacrisis.

Laten we eerst de industriële vraag bekijken.

Nog meer dan zilver bouwt platina op de industriële vraag ernaar. Dit valt terug te zien in de ‘stock-to-flow’. Deze graadmeter laat de verhouding tussen de jaarlijkse mijnproductie en de bovengrondse voorraad zien.

Zo is de ‘stock-to-flow’ van goud bijna 64 jaar, dat wil zeggen, het vereist 64 jaar aan mijnproductie om de huidige voorraad te evenaren. In andere woorden, de mijnbouw draagt ieder jaar slechts 1,5% bij aan de huidige bovengrondse voorraad.

Zilver — als industrieel edelmetaal — heeft een lage ‘stock-to-flow’ van ongeveer 1 jaar en 3 maanden. Dit is niettemin nog steeds relatief hoog ten opzichte van andere grondstoffen, zoals platina.

Platina heeft een ‘stock-to-flow’ van 0.60. Dat betekent dat de huidige voorraad platina binnen 7 maanden volledig op is indien er geen platina meer gemijnd wordt. Dit is redelijk gebruikelijk voor grondstoffen, maar verandert platina in een drastisch andere belegging dan goud en (voor een deel) zilver.

Nu is het zo dat er de afgelopen jaren steevast minder platina is gemijnd dan de markt vraagt. Er wordt ingeteerd op de bovengrondse voorraad. De voorraad nam in 2013 volgens schattingen van Johnson Matthey met ongeveer 600.000 ounces af. In 2012 daalde de voorraad met 340.000 ounces. Overigens ligt de jaarlijkse mijnproductie van platina op ongeveer 8 miljoen ounces (inclusief recycling).

Sommige beleggers speculeren daarom op een tekort aan platina, waardoor de prijs door het dak schiet. De kans op tekorten neemt toe door eventuele productieproblemen in Zuid-Afrika of Rusland. Problemen in Zuid-Afrika hebben enorme gevolgen voor een belegging in platina.

Een andere reden voor beleggers om platina te kopen is in anticipatie van een valutacrisis, vertrouwenscrisis of ‘vlucht naar reële waarden’. Wanneer mensen hun vertrouwen in een munt verliezen, proberen zij hun geld zo snel mogelijk in te wisselen voor ‘vaste waarden’, dat wil zeggen, schaarse goederen (vaak grondstoffen).

Omdat de platinamarkt vele malen kleiner is dan die van goud, kan platina onevenredig profiteren van een dergelijke vlucht. Beleggers die speculeren op een euro- of dollarcrisis kopen platina om deze reden.

Platina werd pas 250 jaar geleden ontdekt en is van alle edelmetalen het zeldzaamst.

Platina kopen in België

Verkoopt GoldRepublic ook platina in België?

Stel u woont in Antwerpen, de grootste stad van het prachtige Vlaanderen. U wilt graag platina aankopen. Hoe gaat u te werk?

Bij GoldRepublic kunt u terecht voor twee opties:

 • Fysiek platina kopen en direct btw-vrij laten opslaan
  Met GoldRepublic kunt u op uw gemak vanuit uw luie stoel in platina beleggen. U hoeft niet de deur uit. U opent eenvoudigweg een account, doet een storting, en koopt fysiek een platinabaar aan. U ontvangt van ons de baarnummers en u hoeft zich geen zorgen te maken over de opslag van uw platina. Bovendien vermijdt u de btw. Het platina dat u op deze manier aankoopt is niet onderhevig aan een btw-heffing, omdat wij het voor u opslaan in een douane-entrepot.
 • Platina kopen en laten bezorgen in België
  Ook kunt u bij GoldRepublic terecht wanneer u een fysieke baar van 1.000 gram (één kilogram) zuiver platina thuisbezorgd wilt hebben. Wel raden wij deze optie af, omdat bij levering het platina uit het douane-entrepot gehaald dient te worden en er btw in rekening wordt gebracht. De btw-heffing neemt een grote hap uit uw potentieel rendement.

Risicoprofiel

Hieronder vindt u een overzicht van de risico's van een belegging in fysiek edelmetaal bij GoldRepublic. Het is van groot belang dat u de risico's die komen kijken bij het kopen van fysiek edelmetaal goed begrijpt voordat u een beslissing neemt om goud, zilver of platina aan te kopen.

Klik hier voor een verdere toelichting over de risico's van een belegging in edelmetaal bij GoldRepublic.

Klik hier voor een verdere toelichting over de risico's van een belegging in edelmetaal bij GoldRepublic.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws