X
GoldRepublic
View

Het is de Week van…

14 maart 2016

Wat? U weet niet wat voor dag het vandaag is? Nou ja zeg! Het gebeurt één keer per jaar en dan nog weet u het niet! Waar ik het over heb? Over de jaarlijkse Week van het Geld in Nederland. 

... »

Edin Mujagić

Draghi doet wat Rinchindorji Gaikathu in 1291 al eens deed… zonder succes

11 maart 2016

Toen ik gisteren hoorde dat de ECB onder aanvoering van Mario Draghi een schepje – wat zeg ik, een vrachtwagenlading – bovenop het al gaande quantitative easing beleid deed, moest ik denken aan een fascinerend monetair voorval in het verre oostelijke Azië, in de 13de eeuw. Niet alleen vanwege die gebeurtenis zelf, maar omdat die opmerkelijke parallellen vertoont met het monetair beleid dat we in de moderne tijden zien. Er zijn waardevolle lessen te leren!... »

Edin Mujagić

Grieks/Italiaans/Franse economische toestanden in de polder

2 maart 2016

De euro zou net zo’n munt zijn als de Nederlandse gulden of de Duitse mark, niet zoiets als de Italiaanse lire of de Griekse drachme. Om daarvoor te zorgen werd de gemeenschappelijke munt gebouwd op twee pijlers: de Europese Centrale Bank (ECB) werd onafhankelijk, gemodelleerd op de Duitse... »

Edin Mujagić

Kondratieff-cyclus is onzin

26 februari 2016

Veel beleggers wijzen op de Kondratieff-golf (soms Kondratieff-cyclus of Kondratiev-golf genoemd), als reden om in goud te beleggen. De bekendste aanhanger van deze Kondratieff-cyclus is misschien wel Jaap van Duijn, voormalig Robeco-topman. "Niemand weet hoe de golf precies werkt, maar iedereen heeft er mee te maken, net als met de zwaartekracht", zo citeert De Volkskrant. "De economie is een organisch geheel. Je moet daar bijna als een bioloog naar kijken", benadrukt Van Duijn nog maar eens. Wetenschappelijk bewijs? "Als je daar op wacht, dan moet je nog honderd jaar geduld hebben. De theorie klopt gewoon", aldus de zelfverzekerde auteur van 'Eb en vloed: de lange golf in het economische leven'. Helaas is er niet alleen een gebrek aan bewijs, maar bestaat er geen enkele logische reden... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 119 | 120 | 121 | ... | 170