X
GoldRepublic
View

Video: Lex Hoogduin in gesprek met Olav Dirkmaat

27 mei 2016

Onlangs werd ik geïnterviewd door Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en voormalig DNB-directeur, over de publicatie van de eerste Nederlandse editie van het meesterwerk van Ludwig von Mises, Human Action (Het menselijk handelen). Ondanks dat dit boek voor het eerst in 1949 verscheen, zijn de wijze lessen van Mises relevanter dan ooit. Hoe relevant precies? Lees snel verder.

... »

Olav Dirkmaat

Wel stoere woorden, maar zeker geen stoere daden van de Fed

24 mei 2016

Begin deze maand had ik het over de worsteling van de Fed: de bank wil de rente niet verhogen maar ook niet zeggen dat ze de rente niet wil verhogen omdat beleggers dan bang kunnen worden met alle gevolgen van dien op de markten.

Die worsteling en de verwachting van beleggers dat de Fed de rente niet zal verhogen in juni, was in mijn ogen de reden voor de Fed vorige maand de verwijzing naar de slechte economische ontwikkelingen elders weg te laten. Het was alsof Janet Yellen, de voorzitter van

... »

Edin Mujagić

Video: exclusief interview met Jim Rogers

20 mei 2016

Ik sprak vorige week exclusief met de legendarische belegger Jim Rogers. Niet alleen voorspelde Jim Rogers meerdere recessies en beurscrashes correct, hij raadde ook iedereen aan om in goud te beleggen in 1999, net voordat hij aan een volgende wereldreis begon die hem zelfs een plek in het Guinness

... »

Olav Dirkmaat

Helikoptergeld: niks nieuws onder de zon

20 mei 2016

‘Helikoptergeld’ begon ooit als een wetenschappelijk hulpmiddel. Het was een gedachte-experiment, voor monetaire economen die de gevolgen van veranderingen in het geldaanbod willen doorgronden. Stel, zo luidt het experiment, dat centrale banken in plaats van obligaties te kopen (waarmee ze de monetaire basis vergroten), geld uit helikopters zouden strooien en daarmee iedereen direct een x hoeveelheid geld extra heeft. Wat zou dat doen met prijzen? Vandaag de dag praten we echter over helikoptergeld als praktisch beleidsmiddel, in plaats van abstract, analytisch hulpmiddel.

... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 115 | 116 | 117 | ... | 170