X
GoldRepublic
View

Is inflatie begonnen aan een klim?

5 oktober 2016

Hoewel het spotten van één zwaluw niet per se betekent dat de lente gearriveerd is, betekent de komst van lente wel dat we zwaluwen zullen zien. Die eerste zwaluw kan dus soms wél betekenen dat de lente eraan komt. Zo ook met de inflatie. 

... »

Edin Mujagić

Dit is de reden dat de Fed geen zeepbellen ziet

4 oktober 2016

Financiële zeepbellen zijn veranderingen in relatieve prijzen. Tijdelijk beginnen prijzen van internetaandelen, vastgoed of zelfs tulpen (zie de Tulpenwoede) uit de pas te lopen met hun fundamentele waarde en alle andere prijzen in een economie. De Fed is echter blind, omdat het geen kaas gegeten heeft van relatieve prijzen. Het prijspeil, daar kijkt ze naar, met alle gevolgen van dien.

... »

Olav Dirkmaat

Gedachte-experiment: centrale banken kopen alle staatsschuld op

30 september 2016

We komen angstaanjagend in de buurt. Zo bezit de Japanse centrale bank inmiddels al meer dan een derde van alle uitstaande staatsschuld. En Japan is geen uitzondering. In Europa is de trend dezelfde. Vorige week besloot de Bank of Japan tevens om de rente op 10-jaarse staatsobligaties te limiteren

... »

Olav Dirkmaat

De monetaire Maan glipt weg…met alle gevolgen van dien later

23 september 2016

Monetair beleid kan men goed vergelijken met eb en vloed. Net als het water dat opkomt en een deel van de kustlijn opslokt om zich vervolgens terug te trekken, verhogen de centrale banken de rentes als de economische groei en inflatie te hoog dreigen te worden om de rentes juist te verlagen wanneer de groei en de inflatie te laag zijn. Wanneer die weer klimmen, gaan de rentes weer omhoog. 

... »

Edin Mujagić

1 | ... | 107 | 108 | 109 | ... | 170