X
GoldRepublic
View

Vorige week heb ik geschreven dat het maar zeer de vraag is of de Fed, zoals de bank belooft, de officiële rente nog twee keer zal verhogen dit jaar. Dat de eerste reactie van de goudprijs na de renteverhoging medio maart een stijging is, kan erop wijzen dat de goudmarkt er ook zo zijn vraagtekens bij heeft.

Ik sloot dat stuk af met de opmerking dat er nog een uiterst belangrijk feit voor de edelmetalenmarkten bestaat waar ik in een vervolgstuk over zou schrijven. Bij deze.

Er is namelijk nog een reden waarom de goudprijs blijft stijgen na de recente renteverhoging van de Fed. Grofweg kunnen we stellen dat de goudprijs onder opwaartse druk staat als het monetaire beleid ruim is en omlaag wordt gedrukt als dat beleid krap is.

Zoals gezegd heeft de Fed de officiële rente medio maart verhoogd, van 0,75 naar 1 procent. Dat rentepercentage betekent dat het monetaire beleid in de VS volgens alle maatstaven nog steeds zeer ruim te noemen is. Maar, hoor ik u al denken, het gaat er vooral om wat de verwachtingen zijn met betrekking tot de Fed-rente voor de toekomst. Helemaal correct! Maar dan praten we nog steeds slechts over de helft van het verhaal.

Om te beoordelen of het monetaire beleid ruim is of niet, is kijken naar de stand van de nominale rente, thans 1 procent, eigenlijk nietszeggend. Om aan te geven of het monetaire beleid ruim is of niet, moeten we van de officiële Fed-rente de inflatie afhalen ofwel de reële rente uitrekenen. 

Ver onder normaal

Het is de reële rente, gekkie!

BRON: fred.stlouisfed

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650