X
GoldRepublic
View

De gekte gaat vooraf aan de crash: het geliefde Amazon

2 december 2016

Gedurende een aandelenhausse lijken sommige ondernemers pure genieën. Neem Elon Musk, de oprichter van Tesla, Jeff Bezos, oprichter van Amazon en Reed Hastings, oprichter van Netflix. In tijden zoals deze worden zij volop geprezen. Aandelenprijzen stijgen, boekhoudkundige “handigheidjes” blijven onopgemerkt, sell-side analisten verhogen koersdoel na koersdoel, beleggers kunnen hun geluk niet op, en de gezichten van deze heren versieren de kaften van alle grote zakenbladen. Een aandeel

... »

Olav Dirkmaat

Lezersvragen: de “magische balans” van de centrale bank?

25 november 2016

Geregeld krijg ik e-mails met vragen, opmerkingen en referenties. Doorgaans beantwoord ik deze e-mails, maar recent kreeg ik een aantal vragen opgeworpen die wellicht van interesse zijn voor een meerderheid van onze abonnees. Hoe breiden centrale banken hun balans precies uit? Wat gebeurt er wanneer de ECB alle (staats)obligaties koopt en landen gaan failliet? Draait de bevolking op voor de verliezen? Wat zal de rol van het IMF zijn? Hoe lang blijven de staatsobligaties van centrale banken op... »

Olav Dirkmaat

Trump-effect funest voor de goudprijs…voorlopig

25 november 2016

De verkiezingswinst van Donald Trump heeft onder meer de Amerikaanse rentes omhoog gejaagd, de prijs van edelmetalen een forse klap bezorgd en de Amerikaanse dollar is in bijna een jaar tijd niet zo sterk geweest tegenover de euro. De koers van EUR/USD zakte van iets boven 1,10 naar 1,05.

Die drie

... »

Edin Mujagić

De Fed heeft zojuist de controle verloren

18 november 2016

Herinnert u zich het nog? Dat verdraaide “quantitative easing”? Volgens de naïeve gold bugs ging deze expansie van centrale-bank-passiva (dollarbiljetten en deposito’s van de centrale bank) tot hyperinflatie leiden. Overigens, wanneer u de term monetaire basis hoort, dan verwijst dit naar deze hoeveelheid centrale-bank-passiva. Deze week kwam ik de voormalig voorzitter van de Federal Reserve in Cleveland tegen, de maker van de monetaire basis als statistiek, en die liet me zien waarom de Federal Reserve de controle over het monetair beleid zojuist verloren heeft.

... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 104 | 105 | 106 | ... | 170