X
GoldRepublic
View

S&P 500 bereikt opnieuw recordhoogte

26 april 2019

Daar we ons bevinden in de laatste etappe van de economische cyclus, moeten we ons niet verbazen dat de aandelenmarkt nog enkele malen nieuwe recordhoogtes bereikt. Hetzelfde gebeurde op weg naar de crisis die eind-2017 uitbrak. Nadat de rentecurve omkeerde, duurde het nog langer dan een jaar voordat de aandelenmarkt zich begon terug te trekken. Maar de simpele waarheid is: de exceptionele koerswinsten op de Amerikaanse aandelenmarkt kunnen niet voor eeuwig aanhouden.... »

Olav Dirkmaat

DNB-directeur Klaas Knot: conservatiever en minder gul zijn met krediet aan banken

12 april 2019

Het komt niet vaak voor dat een voorman van één der nationale centrale banken in het Eurosysteem zich in de pers uitspreekt over het monetair beleid. Toch zag onze eigen DNB-directeur Klaas Knot de noodzaak om de aftredende Draghi en zijn overige collega’s te waarschuwen: het monetair beleid is ruim, te ruim.

... »

Olav Dirkmaat

Goud omlaag per troy ounce, maar rentecurve keert om

29 maart 2019

Ik heb er flink over gespeculeerd. Voor mij is het belangrijkste waarschuwingssignaal op rood gegaan. De rentecurve draaide om, waardoor kortetermijnrentes in de Verenigde Staten nu hoger liggen dan langetermijnrentes. Dat terwijl de goudprijs twintig dollar omlaag duikelde, tot een niveau van... »

Olav Dirkmaat

Draghi gooit het roer om; euro daalt

13 maart 2019

De huidig ECB-preses, Mario Draghi, zette deze week de financiële markten op stelten door het monetaire roer in de Eurozone om te gooien. In plaats van een renteverhoging die er een tijd lang aan leek te komen, kondigde Mario Draghi een nieuw monetair stimuluspakket aan. De Italiaan trok onder andere een oud redmiddel van de plank (TLTRO), amper maanden nadat het Europese QE-stimulusprogramma is stopgezet.

Maar hier is heel duidelijk wat er gebeurt: Mario Draghi treedt in oktober dit jaar af en wil onder geen beding het risico lopen dat er onder zijn bewind een nieuwe recessie en/of financiële crisis uitbarst. En daar de ECB zelf de groeiverwachtingen voor 2019 naar beneden bijstelde van 1,9% tot 1,1% groei, lijkt de kans op een Europese recessie steeds verder toe te nemen.

De euro

... »

Olav Dirkmaat

1 | 2 | 3 | ... | 47