X
GoldRepublic
View

Omgekeerde rentecurve in de VS

1 april 2022

Het is 16 juli 2003 als Alan Greenspan, de toenmalige voorzitter van de Fed, de Amerikaanse Senaat binnenkomt voor zijn halfjaarlijkse verslag over monetair beleid aan de senatoren. In zijn praatje zei hij onder meer “graag een situatie mee te  willen maken waarin overheidsuitgaven niet zouden stijgen, de economie zou groeien en belastingverlagingen mogelijk waren zonder dat die tot een begrotingstekort te leiden.” Op dat moment greep een zichtbaar geïrriteerde senator naar de microfoon:

... »

Edin Mujagić

Geplande serie renteverhogingen Fed onvoldoende om inflatie te verslaan

25 maart 2022

Navigeren aan de hand van de sterren is zo oud als het varen op de zeeën en oceanen zelf. In het noordelijk halfrond was de Poolster hét baken voor ontdekkingsreizigers zoals James Cook, Christopher Columbus of Vasco da Gama. De Poolster was niet alleen een van de meest zichtbare sterren maar beweegt nauwelijks en is dus altijd op dezelfde plek aan de hemel te vinden.

... »

Edin Mujagić

Welke fout zal de Fed maken?

25 februari 2022

Eerder deze maand was het qua weer code oranje in Nederland vanwege de storm Eunice. Op financiële markten lijkt het wel code rood, omdat de Fed van plan is de rente vijf keer of zelfs nog vaker op te trekken dit jaar. 

Wanneer het rente comité medio maart bij elkaar komt, is niet meer de vraag

... »

Edin Mujagić

ECB: leer van de inwoners van Samoa

25 februari 2022

De geldontwaarding blijft hoog en het zou mij niet verbazen als de inflatie dit en volgend jaar aanmerkelijk hoger uitkomt dan centrale banken verwachten. Maar niet alleen de centrale banken.

Ik heb ook veel moeite de marktverwachtingen omtrent inflatie in de komende jaren te rijmen met de werkelijkheid. Die werkelijkheid is dat arbeid in toenemende mate schaars wordt, de overheden diep in het rood staan en de geldhoeveelheid te hard blijft toenemen.

Ik vermoed dat de marktverwachtingen lijden onder het het-kan-gewoon-niet-symptoom. Het lijkt ondenkbaar dat de inflatie per jaar niet meer rond 1% uitkomt, maar tussen 2 en 3% ligt.

... »

Edin Mujagić

1 | 2 | 3 | 4 | ... | 46