X
GoldRepublic
View

De Fed anno 2022: nederig, bescheiden en flexibel

4 februari 2022

De zijwieltjes kunnen eraf! Dat is in de kern van de persconferentie van Jerome Powell, voorzitter van de Fed, na de vergadering van het rentecomité van de bank.

De Amerikaanse economie is inmiddels sterk genoeg en heeft niet meer de hoge mate van steun die het had afgelopen jaren, nodig om door te kunnen groeien. De Fed past zich daarom aan aan de veranderde en veranderende economische omgeving.

... »

Edin Mujagić

De ECB doet alsof haar neus bloedt

28 januari 2022

‘Renteverhogingen door de ECB zouden het probleem van hoge inflatie niet oplossen.’ Dat is de redenering die ik de laatste tijd steeds vaker tegenkom. Ik vind het al winst overigens want wie dat argument gebruikt, vindt de hoge inflatie op zijn minst een probleem. Heel lang juichten velen de hogere inflatiecijfers toe en nog steeds zijn er veel economen die 5 procent en meer inflatie vreemd genoeg niet zo’n probleem vinden

... »

Edin Mujagić

X12919597571

21 januari 2022

Nee, het was geen random slaan op mijn toetsenbord wat de bovenstaande combinatie voortbracht. X12919597571 is het serienummer van het eerste eurobankbiljet dat ik uit de geldautomat haalde. Het was enkele minuten na middennacht op 1 januari 2002 dat ik, met familie en vrienden in München waar we

... »

Edin Mujagić

Inflatie, volatiliteit en onzekerheid trends voor 2022

14 januari 2022

Hoge economische groei, hoger dan verwachte inflatie, per saldo stijgende aandelenkoersen en langetermijnrentes, én volatiliteit. Dat is in het kort mijn outlook voor 2022.

Wat ik met volatiliteit bedoel, is vooral de verwachting dat de markt vaak behoorlijk kan reageren op macro-economisch cijfers, zoals inflatie of indicatoren van economische groei. Als inflatie hoger of lager dan verwacht blijkt te zijn, de arbeidsmarkt sterker of juist slechter te ontwikkelen of vertrouwen gestegen of gezakt is, steeds opnieuw zal dan de vraag worden gesteld of zo een cijfer de plannen van de Fed kan wijzigen. Onverwacht goede of slechte cijfers kunnen daardoor regelmatig tot hevige schommelingen leiden.

... »

Edin Mujagić

1 | ... | 3 | 4 | 5 | ... | 46