X
GoldRepublic
View

Waarom inflatie één groot denivelleringsmechanisme is

7 januari 2022

Omdat de inflatie tegenwoordig aan de zeer hoge kant is, wordt daar veel over geschreven en gepraat. Wat daarbij vaak te horen is van de centrale bankiers en zo goed als alle economen en beleidsmakers, is dat we het allemaal niet moeten overdrijven omdat inflatie weer zal zakken in loop van 2022, wanneer allerlei eenmalige factoren en statistische effecten uit de cijfers verdwijnen.

... »

Edin Mujagić

Inflatie is een vijand

31 december 2021

Het kan haast niet anders zijn dan dat ‘inflatie’ hét onderwerp is onder niet alleen economen maar ook de gewone man op straat, nu de prijzen volgens officiële cijfers met 5 procent en meer stijgen. Toch maakt een overgrote deel van economen en beleidsmakers zich daar geen zorgen over, bagatelliseert de snel stijgende prijzen en vinden sommigen zelfs waarschuwen daarvoor grenzen aan onverantwoord angst zaaien.... »

Edin Mujagić

Hoge inflatie is de prijs voor de milde recessie in 2020

24 december 2021

De inflatie in Nederland bedraagt ruim 5%, net als in Duitsland. In de eurozone als geheel kwam de geldontwaarding net iets lager uit en in de VS verwachten analisten bijna 7% hogere prijzen dan een jaar geleden. De exacte cijfers zijn dan anders, maar de gemeenschappelijke noemer is wel dat de

... »

Edin Mujagić

Nog even over de Fed en de ECB

24 december 2021

Woensdag, 15 december, 20:30 uur. De persconferentie van de Fed begint. De boodschap van de Amerikaanse centrale bank luidt, kort samengevat: de economische situatie en situatie op het inflatiefront is ingrijpend veranderd en daar hoort een ander monetair beleid bij.

En dus kondigden de Amerikaanse monetaire ridders aan medio maart 2022 te stoppen met het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties, om vervolgens van plan te zijn de officiële rente drie keer te verhogen in 2022 en nog eens drie keer in 2023. Pratend over inflatie, zei de aanvoerder van de Fed, dat de realiteit is dat de opleving ervan niet tijdelijk zal zijn, zoals tot voor kort werd gedacht.

Donderdag, 16 december, 14:30 uur. De persconferentie van de Europese Centrale Bank (ECB) begint. De boodschap luidt, kort

... »

Edin Mujagić

1 | ... | 4 | 5 | 6 | ... | 46