X
GoldRepublic
View

Is nu het moment om in goud, zilver en platina te beleggen?

13 april 2018

Deze week kwam ik een interessante grafiek tegen. De Goldman Sachs Commodity Index (GSCI), een grondstoffenindex, wordt daarin afgezet tegen de S&P 500 aandelenindex. Dit levert de GSCI/S&P500 ratio op. Als deze ratio hoog is, dan betalen we weinig voor aandelen in termen van grondstoffen. Als de ratio laag is, dan betalen we relatief veel voor aandelen ten opzichte van grondstoffen. Wat betekent dit? Is nu het moment om in edelmetalen te beleggen?

... »

Olav Dirkmaat

Oeps! Dit zegt de TED-spread

6 april 2018

Terwijl Trump’s handelsoorlog uit de hand dreigt te lopen (China reageerde op Trump’s handelsoorlog met een eigen waslijst aan importtarieven, waarna Trump opnieuw nieuwe maatregelen aankondigde), vallen er een aantal interessante ontwikkelingen waar te nemen op de kredietmarkt. Ja, de rentecurve vlakt vooralsnog verder af. Nee, de lange-termijn-rente neemt niet toe (in tegenstelling tot wat analisten al drie á vier jaar van de daken schreeuwen). Maar ditmaal wil ik de TED-spread

... »

Olav Dirkmaat

1.400 dollar?! De onneembare vesting

6 april 2018

Geopolitieke spanningen? Check. Onvoorspelbaar beleid grootmachten zoals de VS? Check. Weggeëbd gevaar van deflatie? Check. Monetair beleid dat grote kans op hoge inflatie in de toekomst met zich meebrengt? Check. Aanhoudend zeer ruim monetair beleid terwijl de economische groei zo hoog is dat

... »

Edin Mujagić

Waarom de goudprijs begin 2008 daalde in plaats van steeg

30 maart 2018

In 2007 begon de wereldeconomie haar eerste barsten te vertonen. Begin maart 2008 moest de Federal Reserve de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns redden. Ineens was de crisis onmiskenbaar, zelfs voor de oer-optimisten onder ons. Diezelfde week steeg de goudprijs tot boven de $1.000 dollar per troy ounce. De recessie van 2008 begon aan kracht te winnen. Het bancair systeem zakte door zijn hoeven.

Op maandag 15 september 2008 bereikte de crisis een hoogtepunt, toen de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging. Een maand later greep zelfs de Nederlandse overheid in: in oktober 2008 werd Fortis/ABN AMRO genationaliseerd. ING, Aegon en SNS kregen ook nog eens een kapitaalinjectie van in totaal bijna €14 miljard euro.

Wat zou de goudprijs hebben gedaan in 2008 tussen het moment van de

... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 77 | 78 | 79 | ... | 170