X
GoldRepublic
View

Hoe (centraal) bankieren echt werkt (deel II)

21 mei 2015

Vorige keer besproken we waarom onze banktegoeden geen geld zijn, maar krediet (of een direct opeisbare lening aan de bank). Om te zien wat geld echt is, moesten we terug naar de oorsprong van geld en de invloed van centraal bankieren op geld.... »

Olav Dirkmaat

Wat de machtigste hedgefondsmanager ter wereld van goud vindt

15 mei 2015

Ray Dalio, Bridgewater Associates: 170 miljard dollar onder beheer, omgerekend ongeveer $10.000 per Nederlander. Tegenwoordig wordt hij geroemd als de 'meest winstgevende' fondsbeheerder ter wereld, maar ook Ray Dalio begon bescheiden.... »

Olav Dirkmaat

Hoe (centraal) bankieren echt werkt (deel I)

8 mei 2015

Bankieren en geldschepping staan steeds centraler. Het is een onderwerp dat leeft. Het burgerinitiatief 'Ons geld' is daar een voorbeeld van. Zij haalden al meer dan 100.000 handtekeningen op voor een initiatief dat de macht om 'geld' te scheppen in de handen van de overheid wil leggen.... »

Olav Dirkmaat

Zonder dit zou de Amerikaanse economie zijn gekrompen

1 mei 2015

Zoals ik begin deze maand schreef, is het economisch herstel in de Verenigde Staten een hersenschim. Afgelopen woensdag kwam de waarheid aan het licht. Terwijl analisten eerst nog hadden verwacht dat de Amerikaanse economie 2,1% (jaar op jaar) zou groeien, bleek het bbp slechts een miezerige 0,2% te zijn toegenomen. De Amerikaanse economie is tot stilstand gekomen.... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 132 | 133 | 134 | ... | 170