X
GoldRepublic
View

Goed banenrapport, maar de Fed zal het negeren

14 juli 2016

Elke eerste vrijdag van de maand horen we uit de VS hoeveel nieuwe banen er bij zijn gekomen. Dat arbeidsmarktrapport is zeer belangrijk voor de markten omdat die zwaar weegt voor de Fed: de stelregel is dat bij een sterk arbeidsmarktrapport de kans op een renteverhoging stijgt en bij een zwak rapport afneemt.

Het banenrapport voor de maand mei was zeer slecht. Slechts 38.000 nieuwe banen waren er toen. Hoewel…deze maand bleek het juiste cijfer slechts 11.000 te zijn. Ter vergelijking:

... »

Edin Mujagić

Brexit leidt tot nieuwe monetaire dosis – overdosis?

7 juli 2016

De Bank of England heeft vrij snel nadat het duidelijk werd dat de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie hebben gestemd, aangegeven het monetaire beleid verder te verruimen de komende maanden mocht dat nodig zijn én langer ruim te houden. Op de financiële markten verwacht men inmiddels dat de Bank of England pas in 2021 de officiële rente voor het eerst zal gaan verhogen.

En die nieuwe situatie zal zeer zeker gevolgen hebben voor het beleid van zowel de Fed als de ECB. 

... »

Edin Mujagić

Hoe Italië de EU schaakmat heeft

6 juli 2016

De door goudbeleggers o zo gevreesde “bail-in”-wetgeving voor banken: het lijkt erop dat Italië er niet onderuit kan komen. Vorige maand liet ik zien hoe het aantal ‘slechte’ bankleningen toeneemt in de Eurozone. Maar die ‘slechte’ bankleningen zijn met name geconcentreerd in het land

... »

Olav Dirkmaat

Dit is hoe groot de zeepbel in (staats)obligaties is

1 juli 2016

De dag dat de laatste bullmarkt in goud ten einde kwam, ging de bullmarkt in vastrentende waarden van start. Zesendertig zomers later is deze bullmarkt aan het pieken. Maar niemand lijkt zich bewust te zijn van de beurskoorts op de obligatiemarkt. Deze week dook zelfs de langstlopende Zwitserse staatsobligatie (houd u vast: deze heeft een looptijd tot 2064) onder de nul. De gehele Zwitserse rentecurve is nu negatief. Vreemd genoeg associëren we een speculatieve manie bijna automatisch met aandelen en grondstoffen. Maar dit is hoe groot de zeepbel in obligaties is en dit zijn de gevolgen die iedereen gemakshalve negeert.

... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 122 | 123 | 124 | ... | 179