X
GoldRepublic
View

V&D-cadeaubonnen en het moderne geldstelsel

8 januari 2016

9,5 miljoen euro. Zo hoog is de waarde van alle V&D-cadeaubonnen die in omloop zijn. Het principe is simpel: in plaats van voor iemand iets te kopen bij de V&D, met de bijbehorende risico’s dat de kleur niet goed is, de persoon in kwestie het product al heeft of juist niet nodig heeft, geef je een cadeaubon. Iedereen tevreden.... »

Edin Mujagić

De oorlog tegen contant geld

24 december 2015

Achteraf gezien heeft het iets ironisch in zich. Toen ik eerder dit jaar een bezoek bracht aan het Zweeds Geldmuseum in Stockholm, stond de hele bovenste verdieping in het teken van het feit dat Zweden voor het eerst in enkele decennia nieuwe bankbiljetten zou krijgen. Datzelfde land, dat overigens óók het eerste land is dat bankbiljetten uitgaf – een bezoek aan het Geldmuseum is zeer aan te raden – heeft in feite de oorlog verklaard aan het gebruik van bankbiljetten en lijkt het eerste... »

Edin Mujagić

De Big Reset

23 december 2015

Eind 2013 verkondigden de Chinezen dat de tijd was gekomen om de wereld te ‘de-Amerikaniseren’. Ze riepen zelfs op tot de introductie van een nieuwe internationale reservemunt die gecreëerd zou moeten worden om de dollar te vervangen.

... »

Willem Middelkoop

De markt drugsverslaafd, centrale bankiers de drugsdealers en u de dupe?

18 december 2015

Ik waarschuwde lezers eerder dit jaar dat december wel eens een heet maandje kon worden. Uiteindelijk verlaagde de ECB de rente (van -0,2% naar -0,3%), terwijl de Federal Reserve de rente verhoogde (van 0,25% naar 0,50%), allebei zoals verwacht. Maar dat is niet de belangrijkste conclusie van deze maand.... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 122 | 123 | 124 | ... | 170