X
GoldRepublic
View

Verkiezingscircus trekt door de eurozone

1 maart 2017

Over twee weken trekt Nederland naar de stembus. Een kleine maand erna, op 23 april, is het de beurt aan de Fransen om te stemmen in de eerste ronde over wie hun nieuwe President wordt om daarna, op 7 mei, tijdens de zeer waarschijnlijke tweede ronde de nieuwe President van de Franse Republiek te kiezen. Na twee maanden stembusgangrust trekken de Fransen vervolgens op 4 en 11 juni opnieuw naar de stemlokalen, nu om het nieuwe parlement te kiezen. Eind september is het vervolgens de beurt aan de... »

Edin Mujagić

De kans op een renteverhoging is zojuist flink toegenomen

24 februari 2017

De kans op een renteverhoging is zojuist erg toegenomen. Of het nou bij de eerstvolgende Fed-vergadering is of daarna: de marktrentes beginnen op te lopen. De Fed is ineens de keizer zonder kleren. Terwijl marktrentes stijgen, moeten de leden van het rentecomité van de Fed net doen alsof ze nu ineens wel een reden hebben om de rente te verhogen: hogere inflatie, lagere werkloosheid, etc. Maar het daadwerkelijke motief voor een renteverhoging is veel nuchterder: de Fed-bestuurders willen de

... »

Olav Dirkmaat

Inflatie stijgt en de centrale banken doen niets

21 februari 2017

1,8 procent. 2,5 procent. 1,8 procent. Dat zijn de meest recente inflatiecijfers voor de eurozone, respectievelijk de VS en het VK. De inflatie is daarmee in alle drie in jaren niet zo hoog geweest. En de stijging is niet eenmalig, de geldontwaarding neemt al ruim een half jaar gestaag toe.

Hier en... »

Edin Mujagić

Centrale banken zijn $12.200 miljard verder en nu wat?

17 februari 2017

De centrale banken van de drie grote ontwikkelde economieën – de V.S., de eurozone en Japan – hebben het afgelopen decennium hun balansen flink uitgebreid. Op deze balansen staan inmiddels meer dan $12.2 biljoen aan financiële activa geparkeerd. Het gevolg is dat de traditionele gereedschapskist obsoleet is geworden. Centrale bankiers rekenen op nog maar één middel, maar dat middel wordt omringt door onzekerheid en heeft zich zeker nog niet bewezen, met name wanneer de inflatie stijgt. De balans inkrimpen, dat kan, maar hoe? En wat zijn de gevolgen?

... »

Olav Dirkmaat

1 | ... | 99 | 100 | 101 | ... | 170