X
GoldRepublic
View

Nee, vreemd vond ik het niet dat Mario Draghi, President van de Europese Centrale Bank (ECB) op de belangrijke jaarlijkse ECB-bijeenkomst in Sintra (Portugal), nogal havikachtig klonk. Zijn toespraak was het best te interpreteren als een duidelijke hint dat het monetaire beleid in de eurozone binnenkort minder ruim zal worden.

Ik vond dat niet vreemd. Niet omdat Draghi volgens mij dat zo graag wil maar omdat ik me kan voorstellen dat steeds meer van zijn collega’s in het bestuur van de ECB beginnen te morren. Het is een publiek geheim dat enkele bestuursleden nooit echt grote voorstanders zijn geweest van het beleid van 0 procent rente en kwantitatieve verruiming. Velen steunden die lijn echter wel omdat de economie nauwelijks groeide, het recessiegevaar aanwezig was net als gevaar van langdurige deflatie (dalende prijzen vinden centrale bankier zo ongeveer het ergste wat een economie mee kan maken).

Maar nu de economie van de muntunie redelijk tot gewoon goed groeit (sinds begin 2016 deed de eurozone-economie het elk kwartaal beter dan de Amerikaanse economie!) en deflatiegevaar volgens Draghi zelf geweken is, vinden steeds meer ECB-ers dat de bank langzaam maar zeker toch richting een beetje normaal monetair beleid moet gaan of minstens moet aangeven die weg in te gaan slaan. Begrijp me niet verkeerd: een zeer ruime meerderheid heeft absoluut geen trek in normalisatie van het monetaire beleid maar wil dat iets minder ruim maken, vooral uit angst voor wat er kan gebeuren als dat beleid zeer ruim blijft in ene omgeving van stijgende inflatie en redelijke economische groei. Het zou dan zomaar kunnen dat de geloofwaardigheid van de ECB, het belangrijkste bezit van elke centrale bank, in het geding komt. 

Dollar minder aantrekkelijk

On-Draghiachtig

Uitgekiende strategie

Sluwe vos

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650