X
GoldRepublic
View

De mythes & werkelijkheid van goud en inflatie

21 augustus 2015

Beleggers in goud worden nog wel eens als doemdenkers weggezet. In de afgelopen jaren werd goud regelmatig aanbevolen door beleggingsgoeroes die een torenhoge inflatie vreesden. Hun voorspellingen kwamen niet uit. De reputatie van goud als beleggingsinstrument liep hierdoor schade op. Is dat terecht? Is goud echt alleen een goede belegging als er een economisch doemscenario op handen is?

We zullen zien dat de twee populairste definities van inflatie gebrekkig zijn en dat dit tot incorrecte

... »

Dion Reijnders

Goud en de reële rente: feit, fictie of halve waarheid?

14 augustus 2015

In menig goud-gerelateerd artikel komt dikwijls de term reële rente voor, dat wil zeggen, de nominale rente minus een inflatiecorrectie. Een lage reële rente zouden gunstig zijn voor de goudprijs en een hoge reële rente ongunstig. Dit wordt vaak gestaafd met diverse grafieken, correlaties en soms zelfs modellen. Maar snijdt dit argument ook theoretisch hout? We zullen zien dat we met een halve waarheid te maken hebben. Lage reële rentes scheppen de voorwaarden die tot een stijgende

... »

Dion Reijnders

De lessen van het Griekse zwaard van Damocles

7 augustus 2015

Na vijf weken gesloten te zijn geweest, opende de Griekse aandelenbeurs deze week haar deuren. De stevige verliezen deden geen belegger versteld staan; iedereen had deze immers al lang en breed ‘ingecalculeerd’. Maar betekent dit ook dat deze beleggers hun lessen getrokken hebben en voor een... »

Dion Reijnders

1