X
GoldRepublic
View

Toen diep in de nacht van 8 op 9 november bleek dat Donald Trump de nieuwe Amerikaanse President zou worden, zou dat volgens velen een behoorlijke verbouwing van de Fed betekenen met als gevolg dat de bank het monetaire roer radicaal zou omgooien.

Immers, Trump had tijdens de verkiezingscampagne onder meer gezegd een hogere officiële rente wenselijk te vinden en zich niet te kunnen vinden in het monetaire beleid zoals de Fed dat voert. De voorzitter van het rentecomité Janet Yellen moest zich volgens Trump schamen voor het beleid dat onder haar voorzitterschap werd gevoerd. Aangezien haar mandaat als voorzitter begin 2018 afloopt en dus eind dit jaar al duidelijk zou moeten worden of ze wordt herbenoemd én gezien het feit dat Trump erover gaat of haar mandaat wordt verlengd, leek het vertrek van Yellen zo goed als zeker.

Tel daarbij op dat er al twee vacatures in het rentecomité waren én ook de vice-voorzitter in 2018 de bank gaat verlaten en de conclusie voor velen was dat de Fed vrij snel een nieuw monetaire ploeg zal hebben, een ploeg die de officiële rente sneller dan verwacht zou gaan verhogen. Waarom? Omdat er allemaal Trump-benoemingen in het rentecomité zouden zitten en Trump zelf, zoals gezegd, het gevoerde beleid niets vind en een hogere rente wenselijk zei te vinden.

Op 16 december schreef ik in dit stuk dat ik het echter nog moest zien allemaal. ‘Vergeet niet dat Trump die uitlatingen over dat een hogere rente nodig is, heeft gedaan tijdens de verkiezingscampagne. Nu hij de nieuwe President is, vraag ik me af of hij nog steeds zo blij zou zijn met een serie renteverhogingen.’

Respect voor Yellen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650