Beleggen in goud: 5 redenen en hoe te beginnen?

Wat zijn de voornaamste redenen?

Goud als vermogensverzekering

Al meer dan 5000 jaar vertrouwt men op goud als belegging en waardeopslag. Goud vertegenwoordigt niet alleen waarde omdat de hoeveelheid van nature stabiel en schaars is, maar ook omdat goud de enige belegging is waarvan de waarde niet afhankelijk is van de prestatie van een tegenpartij. Een goudbelegging onderscheidt zich daarom van de traditionele beleggingsklasses, zoals aandelen en obligaties.

Een belegging in obligaties en spaargeld is overhevig aan inflatie. Het kan zijn dat de koopkracht van het geld dat aan u terugbetaald wordt sterk verminderd is. Ook aandelen kunnen verwateren. Het bestuur van een beursgenoteerde onderneming kan de hoeveelheid aandelen in omloop vergroten. Goud is echter van nature schaars. Er kan enkel meer in goud in omloop komen door het te mijnen, maar het effect van de mijnproductie op de goudmarkt is nihiel. De goudhoeveelheid neemt ieder jaar gestaag met 1% a 2% toe. Beleggen in goud is daarom erg belangrijk, zeker in tijden van inflatie, hoge schulden, crisis en oorlogsdreigingen. Sommige personen kopen goud op maandelijkse basis om deze reden.

Uw spaargeld, obligaties en aandelen zijn beleggingen die altijd afhangen van een tegenpartij. U ontvangt een papieren 'belofte' van de tegenpartij waarin staat wat men u (op een bepaald moment) verschuldigd is. Deze belofte kan echter loos blijken te zijn. Het bedrijf of land kan failliet gaan, de bank kan omvallen of het bestuur kan al het eigen vermogen verkwanselen. Uw belegging is dan waardeloos. Wanneer u belegt in goud, heeft u daarom één zorg minder. U bent niet afhankelijk van de tegenprestatie van een derde partij. U belegt in 'iets vast'.

Goud als bescherming tegen inflatie

De koopkracht vertegenwoordigt de hoeveelheid diensten of goederen die u met uw geld (bijvoorbeeld, een euro) kunt bemachtigen. U dient er voor te waken dat uw beleggingen die direct afhangen van de waarde van het geld (spaargeld en obligaties), in de toekomst nog dezelfde koopkracht heeft. De geldontwaarding, de historisch lage spaarrente en vermogensbelastingen zorgen ervoor dat u inteert op uw vermogen. Uw toekomstige levensstandaard zal dan lager uitvallen. Historisch gezien is een investering in goud een effectieve manier om uw koopkracht te beschermen tegen (hyper)inflatie.

Zo krijgt u ongeveer dezelfde hoeveelheid ruwe olie voor een gram goud als 50 jaar geleden. Dit in tegenstelling tot papieren valuta's die de afgelopen decennia sterk in waarde zijn afgenomen. Ons geld is de afgelopen 50 jaar erg in waarde gedaald. Zo daalde de waarde van een Amerikaanse dollar met 96% sinds 1913. Een belegging in goud betekent een belegging in een schaars goed dat niet gemanipuleerd kan worden door de mens; geld is een belegging die constant in waarde afneemt.

in goud beleggen kan u behoeden van de gevolgen van een 'systeemcrash', een ineenstorting van het financiële systeem of de munt.

Tegen systeemrisico

Bij een financiële crisis kan een schok zich naar andere financiële instellingen verspreiden. Hierdoor komen het gehele financiële systeem en de daaraan gerelateerde beleggingen in gevaar. Dit wordt ook wel systeemrisico genoemd. De huidige financiële crisis leert ons dat systeemrisico een reëel en zeer actueel risico is. Bovendien bedreigt het de waarde van onze beleggingen. Het opbouwen of aanhouden van vermogen buiten het financiële systeem in de vorm van een belegging in fysiek goud, biedt bescherming tegen deze risico’s.

Risicospreiding

De meeste beleggingsportefeuilles bestaan uit aandelen en obligaties. Risicofactoren die invloed hebben op de goudprijs verschillen sterk van die van aandelen en obligaties. Goud gedraagt zich hierom bij bepaalde macro-economische en monetaire gebeurtenissen vaak tegengesteld aan traditionele beleggingsklassen. Hierdoor draagt in goud beleggen bij aan een gunstige risico/rendement-verhouding van uw beleggingsportefeuille.

Statistisch gezien zijn beleggingsportefeuilles die goud bevatten robuuster en veel minder volatiel dan portefeuilles zonder goud. Daar komt bij dat pensioenfondsen amper in goud beleggen. Mocht een deel van uw vermogen vastliggen bij één of meerdere pensioenfondsen, dan kunt u bij voorkeur een groter deel van uw persoonlijk vermogen beleggen in goud om uw 'gehele' oudedagsvoorziening te beschermen.

Ontwikkeling van de goudkoers

Een belegging in goud is niet alleen een effectieve vermogensverzekering. Een andere reden om in goud te beleggen is namelijk het potentieel rendement. De goudprijs toont de afgelopen vijftien jaar een stabiele groei. Sterker nog, goud is sinds de milenniumwisseling een van de best presterende beleggingen. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de goudkoers ten opzichte van de AEX (inclusief dividenden):

het rendement op een belegging in goud afgezet tegen het rendement op een belegging in de aex (inclusief dividenden) tot mei 2014.

GoldRepublic: de nieuwe manier om te investeren in goud

Vandaag de dag kunt u op verschillende manieren in goud beleggen, bijvoorbeeld via Exchange Traded Funds (ETF's), effecten, futures of aandelen in goudmijnen. Bij geen van deze beleggingsproducten heeft u echter dezelfde zekerheid als wanneer u eigenaar bent van uw eigen fysieke goud.

GoldRepublic maakt het voor iedereen mogelijk om op een eenvoudige en veilige manier te investeren in fysiek goud. Zo was GoldRepublic de eerste goudhandelaar in Nederland die opslag kon aanbieden met een vergunning van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Naast professionele opslag biedt GoldRepublic verzekerd opslag waarbij een edelmetaaltoewijzing dagelijks verstuurd wordt naar de edelmetaalhouders. Het goud wordt opgeslagen in professionele kluizen en is te allen tijde volledig eigendom van de belegger. Conform de wet bescherming persoonsgegevens gaan wij vertrouwlijk met uw gegevens om.  

Al overtuigd om in goud te beleggen?

OPEN VRIJBLIJVEND EEN ACCOUNT!

 (Het is gratis en neemt maar 60 seconden in beslag)

 

Vragen? 

Heeft u verder nog vragen over een belegging in goud, vul HIER ons contactformulier in en/of bel ons op +31 (0)20 794 6021.

Tip: raadpleeg onze pagina met veelgestelde vragen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

“Tien dingen die u moet weten
alvorens u belegt in goud”

Meld u nu aan voor onze wekelijkse
nieuwsbrief en ontvang gratis het
exclusieve rapport over het beleggen
in goud.