Zilver kopen: Alles over Fysiek Zilver
Opslag in Amsterdam, Zürich & Frankfurt
Investeren in fysiek zilver
- Een gemiddeld jaarrendement van +10,1% sinds 2001
- Zilver btw-vrij aankopen en opslaan in Zwitserland of Duitsland
- Beschik snel over uw geld met de terugkoopgarantie
- U bent 100% juridisch eigenaar
Waarom zilver kopen?
Is zilver kopen verstandig? Waarom bieden wij een belegging in zilver aan?
Simpel. Zilver biedt potentie op hoge rendementen.
Zo kocht één van de slimste beleggers ter wereld — miljardair Warren Buffet — ooit fysiek zilver. Eind 1997 kocht hij fysiek zilver voor tussen de $4 en $6,50 per ounce. Het legde hem geen windeieren. Hij verkocht zijn zilver jaren later voor $7,50 per ounce: een winst van ongeveer 25% (bron: TIME).
Warren Buffet verkocht wel veel te vroeg. De zilverprijs staat in 2022 rond de $20,50 per ounce. Eén dollar zou zijn verviervoudigd.
Dit toont aan dat fysiek zilver kopen vooral verstandig is als langetermijnbelegging. Dit maakt het minder geschikt voor iemand die als daytrader aan de slag wil. Indien u wilt speculeren op kortetermijnschommelingen, is de aankoop van fysiek zilver onverstandig.
Er zijn twee redenen om zilver als belegging te kopen:
- Als vluchthaven
In anticipatie van een ‘vlucht naar zilver’ kunt u zilver kopen. Daar de zilvermarkt vele malen kleiner is dan de goudmarkt, heeft het ‘substitutie-effect’ verstrekkende gevolgen. Wanneer beleggers ook maar enigszins van goud naar zilver kopen neigen, kan de zilverprijs hard stijgen.
- Als industriële grondstof
Na olie is zilver de meest veelzijdige grondstof die er bestaat. Er zijn duizenden toepassingen waarin zilver in verschillende vormen wordt toegepast. 65% van de jaarlijkse zilverproductie wordt gebruikt voor industriële doeleinden.
Niet alleen maakt dat zilver een bijzonder waardevolle grondstof door de toepassingen waarvan er dagelijks meer worden ontwikkeld. Het is voor sommige beleggers de primaire reden om zilver aan te schaffen. Dit omdat zij verwachten dat de (industriële) vraag naar zilver toeneemt of het aanbod van zilver afneemt (of allebei).
Hoewel goud voor velen meer tot de verbeelding spreekt dan zilver, is zilver een veelzijdiger edelmetaal. Zowel als grondstof maar mogelijk ook als belegging. Zo is zilver een uitstekende geleider, heeft een antibacteriële eigenschappen en is zilver de beste reflector van zichtbaar licht.
De geringe marktomvang in combinatie met de groeiende industriële vraag, maakt de zilverprijs dan ook volatieler dan de goudprijs. Na de kredietcrisis liep de prijs van zilver sterk op tot bijna 50 dollar per ounce in 2011. Vervolgens daalde de prijs scherp en deze is vooralsnog niet veel hoger dan die in 2013.
Is zilver kopen slim? Dat hangt er vanaf. Het kopen van zilver gaat gepaard met meer risico, maar potentieel hogere rendementen.

een zilveren standaardbaar van 31 kilo (1000 ounce) van umicore. op de londense beurs moeten standaardbaren tussen de 26 kilogram en 32 kilogram wegen.
Zilver kopen als vluchthaven
Een aanzienlijk deel van de beleggers koopt zilver, omdat zij overtuigd zijn dat de beleggingsvraag naar zilver zal toenemen wanneer de vraag naar edelmetalen groeit.
Zij verwachten dat wanneer de prijs van goud significant zal stijgen er een zogenaamd ‘substitutie-effect’ op kan treden. Dit is een beweging van goud naar zilver als monetaire vluchthaven.
De kredietcrisis heeft bewezen dat dit bij stijgende goudprijzen een reëel scenario is. De Londense zilvermarkt is namelijk 18 keer kleiner dan de goudmarkt. Zelfs een kleine verschuiving van de vraag kan ingrijpende gevolgen voor de zilverkoers hebben.
Ook kan er een ‘vlucht naar zilver’ ontstaan, wanneer landen bijvoorbeeld importheffingen op goud invoeren of goudbezit verbieden. Een goed voorbeeld hiervan was India. India zag haar zilverimport naar recordhoogtes stijgen toen de overheid een importheffing van 10% instelde.
De prijs van zilver steeg van 12 dollar naar 48 dollar of van 1 januari 2009 tot 1 april 2011 (bron: ). Ook dit was het gevolg van een toename van de beleggingsvraag naar zilver. Toen die beleggingsvraag grotendeels wegviel, daalde zilver ook harder dan goud. Er is echter weinig nodig om die beleggingsvraag te laten terugkeren. Zilver kopen kan dan erg lonen.
Zilver kopen als grondstof
Andere beleggers kopen zilver om een andere reden. Zij zien de industriële vraag naar zilver toenemen of het zilveraanbod tekortschieten.
Niet zonder reden. Want ondanks de toegenomen zilverproductie, was de vraag naar zilver de afgelopen 15 jaar structureel groter dan het aanbod.
Waar komt de vraag precies vandaan?
Momenteel komt die vraag naar zilver uit een aantal hoeken. Een fors deel van de vraag komt van circulaire economische doelen die landen stellen. Bij de stijgende productie van zonnepanelen wordt veel zilver gebruikt. Maar ook voor (analoge) fotografie, RFID-tags, telefoons en computeronderdelen, waterzuivering en antibiotica, om er een aantal te noemen. Daarnaast wordt in de medische industrie zilver in steeds meer applicaties verwerkt en wordt zilver zelfs in sportkleding verwerkt om zijn antibacteriële karakteristieken.
Ook is zilver van alle metalen de beste geleider van warmte en elektriciteit. Dit maakt zilver is zeer geschikt voor de productie van elektronica. Er worden dan ook voor geen enkel metaal zoveel octrooien aangevraagd als voor zilver.
Sommige beleggers verwachten dat de vraag naar sommige producten (zoals zonnepanelen en RFID-tags) de komende jaren dusdanig toeneemt, dat een belegging in zilver tot zeer hoge rendementen kan leiden.
Hoe zit het met het aanbod?
Een onderbelicht onderwerp is de schaarste op de zilvermarkt. In een gemiddeld jaar wordt er ongeveer 900 miljoen ounce zilver geconsumeerd, terwijl er circa 700 miljoen ounce uit de zilvermijnen wordt gehaald (bron: The Silver Institute). Door recycling en het afnemen van bovengrondse voorraden kan dus nog aan de vraag worden voldaan maar met de huidige lage prijs is ook het recyclen van grote hoeveelheden zilver steeds minder aantrekkelijk. Zodoende zien we de hoeveelheid die uit recycling voortkomt ook structureel dalen.
De mijnproductie is door de jaren heen wel toegenomen, maar per saldo wordt er elk jaar ingeteerd op de bovengrondse voorraad. Door de lage zilverprijzen in de jaren ’90 was de zilverproductie vaak niet rendabel.
Uiteraard is ook recycling belangrijk. Niettemin wordt er weinig zilver gerecycled. Industrieel zilver wordt vaak in zulke kleine hoeveelheden gebruikt, dat het momenteel economisch gezien niet loont om het te recyclen.
Daarom kopen sommige beleggers zilver, omdat zij verwachten dat er een acute schaarste op de zilvermarkt ontstaat.
Btw-vrij zilver kopen
Omdat zilver primair wordt gebruikt als grondstof voor industriele toepassingen moet er normaal gesproken btw worden betaald over het zilver dat u koopt. Bij GoldRepublic is het wel mogelijk om btw vrij in zilver te investeren. Hoe werkt het precies?
Al het zilver dat bij GoldRepublic in Zürich en Frankfurt wordt aangekocht, ligt opgeslagen in een douane-entrepot (of: ‘free port’). Dit betekent dat het onder douanetoezicht valt en dat het zilver ‘tussen’ herkomst en bestemming is.
Zolang het zilver niet wordt ingeklaard, betaalt u geen btw.
U koopt fysiek zilver van GoldRepublic, laat het in het douane-entrepot opslaan, en verkoopt het weer terug aan GoldRepublic. Dit is veruit de beste manier om in fysiek zilver te beleggen en de btw-heffing te omzeilen.
Wanneer u dit zilver wil laten uitleveren wordt er wel btw geheven.

Goldrepublic kan zilver btw-vrij voor u opslaan in frankfurt en zürich. zodra u uw zilver thuis laat bezorgen, wordt er echter alsnog 21% btw in rekening gebracht.
Zilver door de jaren heen
Zilver staat ook bekend als ‘poor man’s gold’ (het goud van de arme man).
Dat is niet voor niets. Zilver heeft namelijk dezelfde kenmerken als goud. Het is zeldzaam en corrosiebestendig. Door de jaren heen werd zilver daarom gebruikt als geld. Het woord voor geld en zilver is in 14 talen zelfs hetzelfde.
Toen de Britse overheid echter een rigide wisselkoers tussen goud en zilver vaststelde (de zogenaamde ‘goud/zilverratio’), verdween zilver als geld. Deze overheidskoers overwaardeerde het goud, waardoor het ondergewaardeerde zilver van de markt werd gehaald en elders werd verkocht.
Ook kent u misschien de zilveren guldens en rijksdaalders. Deze zilveren munten werkten echter als bankbiljetten: zij werden niet gewaardeerd tegen hun zilverwaarde, maar tegen hun nominale waarde. Het ironische is dat vanwege de geldontwaarding de zilverwaarde op een gegeven moment hoger was dan de nominale waarde. Hierdoor moest de Nederlandse overheid deze zilveren munten van de markt halen. Zij werden vervangen met munten van goedkoper metaal.
In 2003 kostte één kilo zilver 130 euro. Drie jaar later was de prijs al verdrievoudigd. Na een kleine correctie, begon zilver aan een enorme opmars. De prijs schoot tussen 2008 en 2011 met 320% omhoog. Sinds het hoogtepunt in 2011, heeft zilver moeten inleveren. In 2014 daalde zilver tot onder de 500 euro.
Uiteraard heeft iemand die in 2003 zilver kocht nog steeds zijn geld verdrievoudigd.
Zilver van Umicore en Valcambi kopen
De zilveren baren die GoldRepublic aanbiedt, zijn voornamelijk zilveren baren van Umicore en Valcambi. Umicore is een beursgenoteerd Belgisch edelmetaalbedrijf (EBR:UMI), terwijl Valcambi een hoogaangeschreven Zwitserse raffinaderij is. Beide leveren LBMA-gecertificeerde zilveren baren aan GoldRepublic, waardoor ze aan de allerhoogste eisen voldoen.
Mocht u btw-vrij zilver kopen in Duitsland of Zwitserland, dan kunt u een zilveren baar van het Zwitserse Valcambi of het Belgische Umicore reserveren.
Wanneer u een baar reserveert, kunt u zelf kiezen welke zilveren baar u reserveert en van welk merk deze is.
U kunt uiteraard ook altijd een zilveren baar van Umicore in Amsterdam kopen en direct laten leveren. U betaalt dan echter wel btw.
Alles over zilveren baren
Ook zilveren baren bestaan in vele groottes en hoeveelheden, bijvoorbeeld:
- Zilveren 1000 troy ounce baren (ook wel ‘standaardbaren’ genoemd). Deze baren wegen nooit ‘exact’ 1000 troy ounce, maar ergens tussen de 850 en 1150 troy ounce (26 en 32 kilo).
- Zilveren baren van 1 kilo
- Zilveren plaatjes van 1 troy ounce
Bij GoldRepublic koopt u doorgaans een deel of het geheel van een zilveren ‘standaardbaar’. Niettemin kunt u er ook voor kiezen om in Zwitserland zilveren baren van 1 kilogram opzij te laten leggen. Kleinere baarformaten kunnen wij wel leveren, maar slaan wij niet op. Onze overtuiging is dat de hoge productiekosten van kleine zilveren baren ten koste gaat van uw rendement.
In tegenstelling tot goud, worden zilveren baren verhandeld op basis van het brutogewicht van de baar. Daar het niet mogelijk is om een baar van 100% zuiver zilver te gieten, betekent dit dat de ‘onzuiverheden’ van de baar worden verhandeld alsof zij van 100% zuiver zilver zijn.
Dit heeft voor uw belegging in zilver geen gevolgen. Zowel bij aankoop als verkoop gaan wij uit van hetzelfde brutogewicht.
Alle zilveren baren die u bij GoldRepublic koopt, zijn LBMA-gecertificeerde baren. Dit betekent dat ze aan de strenge eisen van de Londense beurs voldoen. Zo moet de zuiverheid van de zilveren baar minimaal 99,9% zijn (999.0 per 1000 delen zilver). Daarnaast zijn er andere vereisten wat betreft de omvang en opdruk van het zilver. De zilveren baren die aan al deze vereisten voldoen worden ‘ good delivery’-baren genoemd.
Waar zilver kopen?
Na de vraag ‘waarom zilver kopen?’, is de volgende vraag die beleggers zich stellen ‘waar zilver kopen?’.
Er zijn veel opties om in zilver te beleggen:
- Zilver Exchange Traded Funds (ETFs):
ETFs worden ook wel ‘trackers’ genoemd. Het zijn in feite aandelen in een bedrijf dat louter zilver koopt en opslaat. Hierdoor volgt de aandelenkoers van dit bedrijf grotendeels de zilverprijs. Echter ontstaat er na een tijd een verschil ten opzichte van de ‘spotprijs’ (de wereldmarktprijs) doordat o.a. beheerkosten in rekening worden gebracht. Dergelijke ETFs bieden bovendien niet dezelfde veiligheid als fysiek zilver, omdat u afhankelijk bent van de aanbieder van de ETF als tegenpartij. Een tegenpartij kan failliet gaan of in de problemen raken.
- Zilveren baren of munten kopen
In Nederland bestaan er veel webwinkels waarin u zilveren munten of baren kunt aanschaffen. Deze worden vervolgens thuisbezorgd. Dit heeft twee grote nadelen. Ten eerste, u betaalt in deze gevallen een btw-heffing over het zilver. Dit tast uw rendement ernstig aan. Ten tweede, hoe kleiner de bestelde baar is, hoe hoger de relatieve kosten zijn. Bij GoldRepublic kunt u echter voor kleinere posities ook deeleigenaar van een grote zilverbaar worden. Tot slot, het thuis opslaan van de fysiek zware en grote zilveren baren neemt veel ruimte in beslag en valt in veel gevallen niet te verzekeren tegen diefstal en/of schade. Zilver kopen op deze manier is niet slim.
- Zilvermijnaandelen kopen
Beleggers kunnen ook mijnaandelen kopen. Een bekend zilver gerelateerd aandeel is bijvoorbeeld Silver Wheaton (NYSE:SLW). Echter gaat een belegging in zilvermijnen gepaard met grote risico’s.
Zilver kopen en opslaan in Duitsland of Zwitserland?
GoldRepublic biedt verschillende kluislocaties aan.
Wanneer u zilver koopt, kiest u zelf waar u het wil opslaan. U kunt uw zilver zonder btw-heffing opslaan in Duitsland (Frankfurt) of Zürich (Zwitserland).
Ook opslag in Nederland is mogelijk. Echter wordt het dan niet opgeslagen in een douane-entrepot en wordt er zodoende btw in rekening gebracht. Zilver kopen en opslaan in Amsterdam is daarom voornamelijk weggelegd voor zakelijke klanten, en is minder geschikt voor particulieren.
Zilver in Duitsland aankopen en opslaan heeft een aantal voordelen. Ten eerste, het Duitse volk is huiverig voor geldontwaarding en luidt massaal de klokken zodra de inflatie toeneemt. Zilver wordt zeer gewaardeerd in Duitsland. Eigendomsrechten worden gerespecteerd. Ten tweede, u koopt en slaat het zilver via GoldRepublic btw-vrij op. Ten slotte, de Duitse overheid is één van de weinige die een sluitende begroting heeft. Duitsland kan weleens een veilige haven blijken.
Zilver kopen en opslaan in Zwitserland is eveneens populair. Ook dit is om goede redenen. Ten eerste, in Zwitserland zit een groot deel van de wereldsmeltcapaciteit. Zwitserland exporteert ieder jaar bijna €50 miljard aan zilver. Ten tweede, de Zwitsers hebben een hechte culturele band met zowel goud als zilver. Ten derde, de Zwitserse economie en politiek zijn erg stabiel gebleken. Daarom slaan beleggers graag hun zilver op in Zwitserland.
De kosten voor opslag zijn bij GoldRepublic in zowel Zwitserland als Duitsland hetzelfde. Zie ook onze tarievenpagina.
Lees ook:
Aanbevolen artikelen
Risicoprofiel
Hieronder vindt u een overzicht van de risico's van een belegging in fysiek edelmetaal bij GoldRepublic. Het is van groot belang dat u de risico's die komen kijken bij het kopen van fysiek edelmetaal goed begrijpt voordat u een beslissing neemt om goud, zilver of platina aan te kopen.
- Koersrisico
- Wisselkoersrisico
- Faillissement bank
- Handelsonderbrekingen
- Operationeel risico
- Identiteitsdiefstal
- Verzekeringsuitsluitingen
- Beëindiging GoldRepublic
- Wetgeving
Klik hier voor een verdere toelichting over de risico's van een belegging in edelmetaal bij GoldRepublic.

Klik hier voor een verdere toelichting over de risico's van een belegging in edelmetaal bij GoldRepublic.