X
GoldRepublic
View

Afgelopen week kwam de Fed-voorzitter Janet Yellen in het Amerikaanse parlement om daar het halfjaarlijkse verantwoording af te leggen aan de Amerikaanse volksvertegenwoordigers.  Alle economen, analisten en journalisten volgden elk woord, elke pauze, elke zucht om te proberen te achterhalen wat de Fed de komende maanden zal doen op monetair terrein. Begrijp me niet verkeerd, ik was er één van. Maar terwijl ik naar Yellen luisterde, kon ik haar lezing een klein weekje eerder in Londen maar niet uit mijn hoofd krijgen. Die zei misschien wel meer over wat we kunnen verwachten van de Fed; niet alleen de komende maanden maar zelfs de komende jaren.

Op een vraag uit de zaal over financiële (in)stabiliteit en de gevolgen van alle maatregelen die zijn genomen in de afgelopen jaren, zei Yellen dat die maatregelen financiële instellingen ‘veiliger en gezonder’ hebben gemaakt. Betekent dat dat er nooit meer een financiële crisis zal optreden?  ‘Nee, het zou waarschijnlijk te ver gaan om dat te zeggen, maar ik denk wel dat het stelsel veel veiliger is en ik denk niet dat we gedurende ons leven nog een financiële crisis mee zullen maken’, vervolgde de Fed-baas.

Ja, ik vond het verbazingwekkend dat Yellen zei dat het ‘waarschijnlijk’ te ver zou gaan om te zeggen dat financiële crises een relikwie uit het verleden worden: als de geschiedenis ons iets leert op dat gebied, dan is het dat ten eerste financiële crisis sinds jaar en dag bestaan en ten tweede, if anything, de laatste decennia váker voorkomen dan in de eeuwen daarvoor! Dat de aanvoerder van de Fed het dus niet voor onmogelijk houdt dat de maatregelen van de Fed en anderen genomen in de afgelopen jaren financiële crises voorgoed zullen voorkomen…ik kan dat niet anders dan als hoogmoed bestempelen en nog een bewijs voor mijn oude stelling dat de moderne centrale bankiers zichzelf echt als almachtige God beschouwen. Een cynicus zou wellicht zeggen dat die uitspraak een teken is van seniliteit bij de inmiddels 71-jarige Yellen. 

Geen crisis tot minstens 2027

Lucht pompen

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650