We gaan nog niet naar huis...
3 mei 2013
Lang verwacht, eindelijk gekregen; de ECB verlaagde op donderdag dan toch eindelijk het rentetarief naar 0,5%. Dit is de eerste renteverlaging in 10 maanden tijd en de rente heeft nog nooit eerder zo laag gestaan. De ruimte voor een verlaging was er. Immers was de inflatie in de eurozone in april gedaald naar 1,2%. Zodra de inflatie boven de 2% uitkomt is het weer aannemelijk dat de rente verhoogd
Centrale banken: en we gaan nog niet naar huis...
Lang verwacht, eindelijk gekregen; de ECB verlaagde op donderdag dan toch eindelijk het rentetarief naar 0,5%. Dit is de eerste renteverlaging in 10 maanden tijd en de rente heeft nog nooit eerder zo laag gestaan. De ruimte voor een verlaging was er. Immers was de inflatie in de eurozone in april gedaald naar 1,2%. Zodra de inflatie boven de 2% uitkomt is het weer aannemelijk dat de rente verhoogd wordt. De Centrale bank wil met de renteverlaging de stagnerende Europese economie stimuleren. Ook zou het de zwakkere eurolanden meer ruimte kunnen geven omdat zij op dit moment overwegend afhankelijk zijn van kredieten van de ECB en daar nu minder rente voor hoeven te betalen.
Analisten verwachten echter niet veel van deze maatregelen. Theoretisch gezien zou het zo moeten zijn dat banken door deze verlaging goedkoper kunnen lenen en dit voordeel door zouden moeten berekenen aan burgers en bedrijven. Echter, zoals in alle sprookjes, komt de praktijk niet eens in de buurt van de theorie. De verwachting is dat banken hetzelfde strenge leenbeleid zullen blijven hanteren. Vooral midden en kleinbedrijf hebben grote moeite om aan een krediet te komen en in Zuid-Europese landen betalen ze hier nog fors meer voor ook. De verwachting is dat een rentedaling voor de bedrijven in de periferie niet veel positieve impact heeft. In reactie hierop gaf de ECB aan dat dit heikele punt boven aan de agenda prijkt. Mario Draghi sloot zijn persconferentie tot slot af met de uitspraak dat de ECB in de toekomst open staat voor negatieve rentes als dit nodig blijkt te zijn om de economie te stimuleren.
Goud blijft niet achter
Afgelopen week maakte 's werelds grootste goudfonds SPDR Gold Trust zijn grootste uitstroom sinds december 2009 bekend. Met een uitstroom van 1,069 ton had dit wel degelijk een neerwaartse invloed op het edelmetaal en daalde de koersen met 1,8% naar $1.446 toz.
Gelukkig vond de goudkoers op woensdag zijn steun weer terug na de verklaring van de Federal Reserve. De Federal Reserve maakte bekend nog geen einde te kunnen maken aan het huidige stimuleringsbeleid en nog voorlopig door te zullen blijven gaan met het obligatieopkoopprogramma. Zolang de inflatie nog niet boven de 2,5% en het werkeloosheidspercentage niet onder de 6,5% uitkomt, houd de centrale bank deze koers vast. Ondanks dat de Fed positief was over de economische vooruitzichten, wil de centrale bank op deze manier voornamelijk de auto-industrie stimuleren en de hypotheekrentes verlagen.
Ook de aankondiging van de ECB om de rente verder te verlagen en de hint van Mario Draghi dat in de toekomst de depositorente verlaagd kan worden tot minder dan 0%, had een positief effect op de goudkoers. Lagere rentes en dus extra liquiditeit brengt inflatierisico met zich mee en daarom steeg de goudkoers op donderdagmiddag naar $1.475 toz. Toch werd de weg verder naar boven gebarricadeerd omdat kort daarna bekend werd gemaakt dat de werkeloosheidsaanvragen in de VS lager zijn uitgevallen en dat het handelsoverschot meer gedaald was dan verwacht. Door deze ontwikkelingen zakte de euro direct weg tot $1,3060 waardoor goud bleef hangen op $ 1.475 toz.
Voor de komende dagen verwachten analisten, door de grote vraag naar fysiek goud, dat de goudkoers verder zal stijgen en boven de $1500 toz uit zal komen. In Hong Kong en Singapore is de premie op fysiek goud afgelopen week zelfs gestegen naar $10 per toz. Naar verwachting zal de stijging gestaag gaan omdat er toch nog, ondanks het koop-advies van Goldman Sachs, nog een afwachtende houding is op de futures markt. Met name de bewegingen in 's werelds grootste goudfonds SPDR Gold Trust wordt op dit moment nog scherp in de gaten gehouden.
Zilver: the rubber band theory
Ondanks dat de zilverprijs het afgelopen jaar met 20% is gedaald, hebben analisten nog steeds hoge verwachtingen van zilver. Zilver heeft, net als goud, de afgelopen weken veel last gehad van de grote short posities in de futures markt. Echter zorgt juist de volatiliteit en de ongekende grote vraag naar zilver ervoor dat analisten een stijgende zilverprijs verwachten en de huidige koers als een goed instapmoment beschouwen. Immers, volatiliteit werkt twee kanten op. Analisten verwachten dat zodra de zilverprijs zich door de fysieke vraag weer herstelt, koersen weleens kunnen exploderen; you stretch so far- it always snaps back harder. Dit is al een aantal malen eerder gebeurd (in 2000, 2005 en 2011). In 2011 stegen de zilverprijzen binnen 7 maanden met een ruime 170% nadat er in die periode een grote short sell-off plaats had gevonden. De grote verkoopgolf van afgelopen maand was de grootste in de afgelopen 20 jaar. Dit ondersteunt de verwachtingen dat zilver dit jaar nog kan stijgen tot $40 toz en in 2014 zelfs naar $60 toz kan stijgen.
Back in the safe haven
De World Gold Council maakte afgelopen week bekend te verwachten dat de kans op behoud van de ingezette herstelrally groter is dan dat de prijs verder daalt aangezien er op dit moment een grootschalige vraag is naar fysiek goud. Particulieren in China kopen op het moment meer fysiek goud dan ooit tevoren.
Centrale Banken hebben inmiddels al 20% van de wereldwijde fysieke goudvoorraad in hun bezit. Deze hoeveelheden werden voor het laatst in 1964 aanhouden toen er nog sprake was van een goudstandaard. Daar komt bij dat goud al langer dan 12 jaar opeenvolgend – vanaf 1999 tot en met 2013 met meer dan 390% gestegen is. Ter vergelijking, de Dow Jones Industrial Average is met 28% gestegen in dezelfde periode en de Engelse FTSE 100 met een schamele 7%. Dit maakt dat het edelmetaal niet alleen zeer rendabel maar juist ook 's werelds veiligste investeringsklasse is.