Wachtkamer van het Witte Huis
4 oktober 2013
We zitten op dit moment nog in de wachtkamer van het Witte huis door de Amerikaanse politieke impasse. Op dit moment vechten de democraten en de republikeinen elkaar de tent uit omtrent de federale begroting voor het komende jaar. Obama wil niet onderhandelen over de voorwaarden van een verhoging en eist deze zonder meer van de Republikeinen. Hier denken de Republikeinen natuurlijk weer heel ander
Wachtkamer van het Witte Huis
We zitten op dit moment nog in de wachtkamer van het Witte huis door de Amerikaanse politieke impasse. Op dit moment vechten de democraten en de republikeinen elkaar de tent uit omtrent de federale begroting voor het komende jaar. Obama wil niet onderhandelen over de voorwaarden van een verhoging en eist deze zonder meer van de Republikeinen. Hier denken de Republikeinen natuurlijk weer heel anders over. Zij willen juist dat de overheid minder uitgeeft dan dat het binnenkrijgt om zo de schuldenberg te verkleinen. Geen heel slecht voorstel lijkt ons…
Alarmerende woorden kwamen woensdag vanuit het Amerikaanse ministerie van Financiën. Een eventuele default heeft de potentie om catastrofaal uit te pakken en kan leiden tot een financiële crisis vergelijkbaar met die van 2008. Fitsch vulde dit aan met een afwaardering te waarschuwen van tripple A status naar AA als het tot een dergelijk scenario zou komen. Toch reageerden de markten kalm en ingetogen. Zelfs de Amerikaanse staatsleningen dalen vandaag voor het eerst in drie dagen in waarde weer waarbij de rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg met 1 basispunt. De tienjaarsrente wordt als beste graadmeter voor de economie gezien. Beleggers verwachten dat de impasse rond de Amerikaanse begroting op korte termijn zal worden opgelost. Obama vond de beleggers blijkbaar veel te optimistisch en verklaarde daardoor woensdagavond in een live interview op CNBC dat Wall Street zich juist veel meer zorgen zou moeten maken over de ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid en meer nog over het mogelijk niet bereiken van een verhoging van het schuldplafond. Met zijn oproep tot een mini crash op Wall Street wil de president van Amerika de bevolking duidelijk maken dat het een zeer ernstige zaak is. Een default van Amerika heeft ongekende gevolgen voor de wereldeconomie.
Wij achtten echter dat een default van de Amerikaanse overheid geen realistische situatie is en verwachten dat er over twee weken wel een akkoord zal zijn over het Amerikaanse schuldplafond. Onmogelijk is het natuurlijk niet, immers draait alles om het vertrouwen dat beleggers in de VS hebben en in het vermogen dat het land aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
Struisvogelpraktijken op Wall Street
Wall Street negeert de begrotingsperikelen en zal pas kijken naar de impact als de situatie voortduurt. Naar verwachting wordt het schuldplafond eind oktober bereikt en als het plafond niet verhoogd wordt dan kan Amerika niet langer aan haar verplichten voldoen.
Een ding is zeker, ze kunnen niet elk jaar hun balans met 1000 miljard dollar laten groeien zonder negatieve gevolgen - of een toename van de inflatie of een zwakkere dollar. Hoe dan ook zullen ze dus op een bepaald moment QE3 moeten gaan afbouwen. Tegen december droogt de liquiditeit in de markt normaliter op. Een beslissing op dat moment kan daarom een grote impact hebben. De bedrijfswinsten volgden de laatste twaalf maanden een dalende trend. Omdat de koers-winstverhouding door de stijgingen van de aandelenprijzen is verhoogd, zijn Amerikaanse aandelen dus volgens ons overgewaardeerd. De marges zitten nu dicht bij hun recordniveau.
Hoe dan ook bevindt de Fed zich op dit moment in een heel lastig pakket. Als de Fed bij de volgende vergadering besluit alsnog te beginnen met afbouwen zal iedereen denken, waarom kon dat de vorige keer niet. Besluit de Fed tot het verder uitbreiden van zijn opkoopprogramma is zijn geloofwaardigheid volledig weg. Wat de Fed ook besluit het zal een negatief effect hebben op Europa. Haalt de Fed zijn voet van het gaspedaal dan gaat de lange termijnrente stijgen en dat is niet goed voor het herstel van de economie, bovendien zal het de rente in de zuidelijke lidstaten verder op drijven. Gaat het niet door dan zijn de markten weer teleurgesteld en wordt de euro sterker, wat tevens zeer slecht voor de Europese exportpositie zal zijn. Daar staat tegenover dat een lage rente ook gevaarlijk is, immers is een lage rente weer niet goed voor spaarders.
In ons huidige klimaat van aanhoudende monetaire onrust bestaat er een steeds groter gevaar dat beleggers hun vertrouwen in het financiële systeem verliezen. De financiële markten trekken zich op dit moment vrijwel niets aan van de stagnerende Amerikaanse groeiverwachtingen. Er hoeft ergens maar één dominosteen om te vallen en alle andere economieën zullen in de neerwaartse spiraal meegesleurd worden.
Maar niet alleen de aandelen- en obligatiemarkten kunnen de komende tijd gebukt gaan onder de invloed van de ongelimiteerde portemonnee van Ben Bernanke. Ook de prijzen van de edelmetalen reageren op de nukken en grillen van de Fed. De markt vreest voor een eventuele mindering van QE en, als gevolg, een neerwaartse druk op effectenkoersen. De vraag die ons vandaag bezighoudt is daarom: wat gaat er werkelijk met QE gebeuren en wat voor gevolgen heeft dit voor de goudprijs? Is goud inderdaad de reddingsboei in een stormachtige zee?
Op korte termijn zijn de vooruitzichten — nu de grotere hedgefondsen voornamelijk long zitten in goud — dat de goudkoersen zullen stijgen. Zilver daarentegen heeft op dit moment nog te kampen met grootschalige shortposities. Echter is het niet de verwachting dat de koersen veel verder zullen dalen omdat dat in huidige marktomstandigheden vrijwel onmogelijk is. Voor platina zijn de vooruitzichten op korte termijn beter te noemen.
Shining Platina
Al eerder meldden we dat analisten verwachten dat de vraag naar platina vanuit de industrie en de vraag naar platinasieraden de komende jaren relatief harder zullen stijgen dan het aanbod. Doordat platina voornamelijk in dieselkatalysatoren gebruikt wordt, hebben de zwakke vooruitzichten en de geringe groei van de autoverkopen in de eurozone ervoor gezorgd dat de prijs in 2012 aanzienlijk laag stond. Hier kwam verandering in toen er grootschalige stakingen ontstonden in de grootste platinamijnen in Zuid-Afrika. (Deze mijnen zijn goed voor ruim drie kwart van de wereldwijde platinaproductie). Analisten verwachten dat dit slechts het begin is en dan de prijs van platina nog veel verder omhoog kan omdat er grote veranderingen op de aanbodkant aankomen. Uit internationaal onderzoek van KPMG naar de toekomst van de automobielbranche blijkt dat de vraag naar voertuigen in de opkomende landen tot 2020 fors zal toenemen. China zal tegen die tijd goed zijn voor een derde van alle nieuwe auto’s wereldwijd. Hierna volgt de VS met 17 miljoen auto’s, India met 10 miljoen en Brazilië met bijna 6 miljoen auto's. Daarnaast is de verwachting dat ook de Europese auto- industrie de komende jaren weer uit zijn dal zal klimmen waar platina wederom verder van zal profiteren. China heeft onlangs aangegeven de vervuiling massaal te willen terugdringen waarbij katalysatoren hierin een doorslaggevende rol in vervullen.
Bank of America Merrill Lynch publiceert vandaag in het Global Research rapport te verwachten dat platina dit jaar goud zal blijven overstijgen in performance en in 2014 kan stijgen naar $1900 Toz. Aantrekkende Aziatische en Europese economieën en strakker monetair beleid zijn de belangrijkste drijfkrachten. Ook woedt er zeer veel onzekerheid aan de aanbodkant. Deze onzekerheid is logischerwijs te verklaren doordat ’s werelds grootste platinaproducent Anglo American Platinum in het kader van een langverwachte herstructurering diverse Zuid- Afrikaanse mijnen sluit. Deze mijnen zijn goed voor ongeveer 75% van de wereldwijde platinaproductie.