X
GoldRepublic
View

In 2007 begon de wereldeconomie haar eerste barsten te vertonen. Begin maart 2008 moest de Federal Reserve de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns redden. Ineens was de crisis onmiskenbaar, zelfs voor de oer-optimisten onder ons. Diezelfde week steeg de goudprijs tot boven de $1.000 dollar per troy ounce. De recessie van 2008 begon aan kracht te winnen. Het bancair systeem zakte door zijn hoeven.

Op maandag 15 september 2008 bereikte de crisis een hoogtepunt, toen de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging. Een maand later greep zelfs de Nederlandse overheid in: in oktober 2008 werd Fortis/ABN AMRO genationaliseerd. ING, Aegon en SNS kregen ook nog eens een kapitaalinjectie van in totaal bijna €14 miljard euro.

Wat zou de goudprijs hebben gedaan in 2008 tussen het moment van de redding van Bear Stearns en het faillissement van Lehman zes maanden later? Natuurlijk gaat de goudprijs omhoog tijdens een crisis, hoor ik u denken. Maar dat was niet wat er gebeurde. De goudprijs daalde: van meer dan $1.000/oz naar $775/oz op de dag dat Lehman onderging. Toen de ABN genationaliseerd werd en de Nederlandse overheid allerlei fratsen uithaalde, stond de goudprijs zelfs op $730/oz. De goudprijs sloot uiteindelijk het jaar af op $870/oz, nog steeds 13% lager dan de goudkoers ten tijde van Bear Stearns. Hoe kan het zijn dat tijdens de grootste crisis sinds de Grote Depressie van de jaren ’30 de goudprijs daalde in plaats van steeg? Beleggen we niet in goud juist om ons te beschermen tegen dit soort momenten?

Wat er op de goudmarkt gebeurde in 2007 en 2008

De goudprijs vanaf de redding van Bear Stearns (maart 2008) tot 2010. Bron: World Gold Council

Centrale banken en de goudmarkt

Bullion banks ontvangen goud van de centrale bank door middel van swaps. Bron: TF Metals Report

De GOFO en de goudmarkt

Wat gebeurde er met GOFO, de goudmarkt en de dollarmarkt in 2008?

Repo fails waren een groot probleem in 2008. Ook recent, aan het einde van 2007, stegen deze fails hard: een slecht signaal, daar het betekent dat de interbancaire markt opdroogt en riskanter wordt. Bron: Alhambra Investments

Zal de volgende keer de goudprijs eerst dalen bij een crisis?

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650