X
GoldRepublic
View

De verkiezingswinst van Donald Trump heeft onder meer de Amerikaanse rentes omhoog gejaagd, de prijs van edelmetalen een forse klap bezorgd en de Amerikaanse dollar is in bijna een jaar tijd niet zo sterk geweest tegenover de euro. De koers van EUR/USD zakte van iets boven 1,10 naar 1,05.

Die drie bewegingen hebben tot op zekere hoogte dezelfde reden, namelijk een toenemende kans dat de Fed onder President Trump een heel ander beleid zal voeren dan tot nu toe het geval is geweest.

De verwachting is dat President Trump vrij snel, lees nog vóór de zomer van 2017, twee vacatures in het bestuur ervan zal invullen. Daarnaast ziet het er heel erg sterk naar uit dat hij de termijn van Janet Yellen als voorzitter van de centrale bank niet zal verlengen in 2017. Daardoor is de kans groot dat zij zal opstappen en Trump nog een derde bestuurslid kan aanstellen. Bovendien verloopt de benoeming van de vice-voorzitter van de Fed ook in 2018 af en ook daarvoor geldt dat de kans zeer groot is dat Trump een nieuwe vice-voorzitter zal aanstellen. Ik houd er ook rekening mee dat andere bestuursleden, aangesteld door Obama, er vroegtijdig mee zullen stoppen dan. Dat zou in ieder geval niet vreemd zijn: het komt niet al te vaak voor dat Fed-bestuurders hun volle termijn van 14 jaar uitzitten.

Aangezien Trump zich in niet mis te verstaan bewoordingen uitgelaten heeft over zowel de leiding van de Fed als het monetaire beleid van de bank – in het kort: het beleid is slecht en de leiding moet zich schamen – betekent dit alles dat het rentecomité van de bank volgend jaar al er heel anders uit kan zien dan de afgelopen jaren. Anders in de zin dat er veel leden zullen zijn die het monetaire beleid veel eerder dan Yellen & Co minder ruim willen maken.

Pariteit in EUR/USD

Goudprijs slechts tijdelijk onder druk?

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650