Prinsjesdag. Een politiek ritueel dat al sinds 1814 het startschot vormt van het werkjaar van de Eerste en de Tweede Kamer. Maar het is niet altijd de bekende derde dinsdag van september geweest. Eerst was het de eerste maandag in november, daarna de derde maandag in oktober om vervolgens in 1848 te vervroegen naar de 3e maandag in september. De reden? Er was niet genoeg tijd om voor 1 januari de begrotingsplannen af te ronden (nah, echt waar? 😉). Maar ook die derde maandag in september bleek nog steeds niet haalbaar. Je zou denken: wat maakt die ene dag nou nog uit? Nou, aan het einde van de 19e eeuw, dus behoorlijk veel. Zo woonden veel kamerleden ver verwijdert van Den Haag (En had men nog geen FatBike, Tesla of reed de NS nog niet een paar keer per uur) wat betekende dat ze al op de zondag van huis moesten vertrekken, wat destijds écht niet door de beugel kon. Dus sinds 1887 werd het officieel de derde dinsdag van september.
Goed, nu we het verhaal achter het moment waarop Prinsjesdag plaatsvindt hebben opgehelderd, is het interessant om te kijken naar alle andere bijzondere, traditionele elementen die elk jaar terugkomen (los van de kleurrijke en soms bijzonder gevormde hoedjes). Zo ontving Koningin Wilhelmina de Gouden Koets van de inwoners van Amsterdam en werd deze sinds 1903 gebruikt voor de gang naar het Binnenhof. In 2016 werd deze vervangen door de Glazen Koets en tijdens de Corona pandemie zelf tijdelijk door auto’s.
Ook de troon speelt een belangrijke rol, want van 1815 tot 1904 werd de Troonrede uitgesproken vanuit een vergaderzaal van de Tweede Kamer (het waren ingetogen tijden). Vanaf 1904 koos men voor de Ridderzaal op het Binnenhof. Overigens staan de tronen vanaf Prinsjesdag 2022 in de Koninklijke Schouwburg vanwege een ellenlange (en vooral dure) verbouwing van het Binnenhof.
Dan tot slot nog het koffertje. U kent hem wel: dat vierkante bruine ding met een stapel papieren, oftewel: de Rijksbegroting en de Miljoenennota - maak daar maar miljarden van - die door de minister van Financiën sinds 1947, na het uitspreken van de Troonrede, naar de Tweede Kamer wordt gebracht. En laat dat suffe ding vol met papieren, nou juist zijn waar Prinsjesdag écht om draait (vooruit, die gekke hoofddeksels zijn soms ook genieten).
De Rijksbegroting en de Miljoenennota. Klinkt groots en belangrijk, is het ook. Deze documenten vormen namelijk de blauwdruk voor hoe ons land het komende jaar wordt bestuurd en bekostigd. Verborgen tussen de cijfers en beleidsvoornemens liggen beslissingen die direct invloed hebben op onze portemonnee. Of het nu gaat om belastingverhogingen, investeringen in zorg en onderwijs, of bezuinigingen op bepaalde sectoren – elke euro die de overheid uitgeeft of int, heeft een domino-effect op onze koopkracht en wat jij dus zelf kunt uitgeven. Pretty big deal, dus. Want hoe zit het bijvoorbeeld met je inkomstenbelasting? Wat is de hoogte van je toeslagen of sleutelen ze nog aan de btw? Al deze politieke keuzes kunnen ervoor zorgen dat je meer of juist minder te besteden hebt. Daarom wordt Prinsjesdag met spanning afgewacht door zowel burgers als bedrijven.
Je portemonnee kan dus naar aanleiding van Prinsjesdag ietwat anders aanvoelen, zij het in de positieve of negatieve zin. Hoe dan ook: in tijden van economische en politieke onzekerheden, zoals we die nu regelmatig voelen en meemaken en onze euro (en andere valuta) die steeds minder waard wordt, is het belangrijk om je koopkracht te beschermen. Een manier om dit te doen is door te investeren in stabiele assets, zoals bijvoorbeeld goud. Goud is al eeuwenlang een veilige haven voor investeerders en men ziet goud vaak als een soort ‘hoeksteen’ van een gediversifieerd portfolio.
Ja, ik weet het: ik werk voor GoldRepublic dus dit is een gevalletje wij van WC-eend. Maar ik geloof ook zelf heilig in deze glanzende asset als onderdeel van een gezond portfolio, om een aantal redenen. So hear me out:
- Stabiliteit: De waarde van goud is door de eeuwen heen relatief stabiel gebleven en heeft vaak gefunctioneerd als een hedge tegen inflatie en bescherming voor koopkracht.
- Schaarste: Goud is een schaars goed wat niet oneindig onuitputbaar is, waardoor de vraag ernaar hoog blijft.
- Tastbaar: In tegenstelling tot digitale valuta's en dansende cijfers op je bankrekening, is goud iets tastbaars dat je kunt bezitten.
- Internationaal erkend: Goud wordt wereldwijd als waardevol gezien en kan gemakkelijk worden verhandeld.
Door dus een deel van je vermogen in goud te beleggen (hoeksteen, hoeksteen!), kun je je vermogen en koopkracht beschermen tegen de gevolgen van inflatie en economische schommelingen.
Prinsjesdag is meer dan alleen een traditioneel evenement. Het is een dag waarop we een nieuw politiek jaar ingaan en de koers die we inslaan niet alleen op politiek, maar ook financieel economisch vlak wordt bepaald. De plannen die op deze dag worden gepresenteerd, hebben direct invloed op ons dagelijks leven en hoeveel er binnenkomt, we uit kunnen geven of kunnen sparen. Door bewust te zijn van de betekenis en impact van Prinsjesdag en de bijbehorende documenten die uit dat koffertje komen, kun je je beter en slimmer voorbereiden op je eigen financiële toekomst. En wie wil er nou niet een gouden toekomst? 😉
Speciaal voor Prinsjesdag en de plannen die hier worden gepresenteerd die van invloed zijn op onze portemonnee, organiseren wij vanuit GoldRepublic een speciale live-uitzending van GoudKoorts op dinsdag 17 september om 20:00. Mijn collega en onze edelmetaal specialist Bart Brands, zal ingaan op de belangrijkste veranderingen voor het komende jaar, zal live vragen beantwoorden en last but not least kondigen we een super mooie actie aan vanuit GoldRepublic. Wil je hierbij zijn? Stel dan direct een herinnering in via ons YouTube kanaal, of schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief om deze derde dinsdag in september als allereerste op de hoogte te zijn van deze actie.
Stel herinnering in
*Let op: Dit artikel is niet bedoeld als financieel advies en kan niet als dusdanig worden geïnterpreteerd. Het is belangrijk om altijd je eigen onderzoek te doen en de meest recente en actuele informatie te gebruiken en eventueel advies in te winnen van een financieel expert voordat je investeringsbeslissingen neemt.
Deel dit artikel met anderen