X
GoldRepublic
View

Noord-Korea dreigt een raket af te schieten naar het Amerikaanse eiland Guam. Noord-Korea blijkt ook doelen op het Amerikaanse vasteland te kunnen raken én dreigt dat te doen. Washington dreigt op zijn beurt met preventieve aanvallen op het land met alles wat het heeft, ofwel met een all-out oorlog. Noord-Korea schiet een raket af dat over Japan heen vliegt en, belangrijk, laat zien dat het Guam kan raken.

Als ik nu iemand die de financiële markten al heel lang volgt, zou vragen hoe de Amerikaanse dollar op dit alles gereageerd heeft, dan is de kans groot dat het antwoord ‘de greenback is sterker geworden’ zou luiden. En dat is een logisch antwoord. De Amerikaanse dollar wordt al heel lang gezien als een veilige haven in moeilijke tijden. Dreigementen met niets minder dan een nucleaire oorlog valt zeker onder ‘moeilijke tijden’ dunkt me.

En toch…de dollar is de laatste tijd zwakker geworden ondanks zoveel geopolitieke onrust. EUR/USD noteert inmiddels iets boven 1,20, het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2015.

Nu is die stijging van EUR/USD uiteraard niet zo vreemd. Terwijl de markt de kans dat de Fed de rente tussen nu en 31 december 2018 vier keer zal verhogen met de dag bijna lager inschat, is het niet de vraag of de Europese Centrale Bank (ECB) het monetaire beleid in de eurozone minder ruim zal maken, maar wannéér de bank ermee zal beginnen en hoe snel dat proces zal gaan. Wat dit betreft: volgende week krijgen we daar meer over te horen, wanneer het bestuur van de ECB weer vergadert. 

Shutdown

Renteverhogingen in de ijskast

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650