X
GoldRepublic
View

Dot plot. Naarmate een vergadering van het rentecomité van de Fed met een persconferentie na afloop dichter bij komt, des te vaker zijn die twee woorden te horen onder economen, analisten en beurshandelaren.

Zij refereren daarmee aan het gevoel dat de leden van het comité hebben over wat de Fed moet doen met de officiële rente in de komende jaren. In een grafiek met op de verticale as de officiële rente in procenten en op de horizontale as de tijd, geeft elk comitélid met een puntje aan waar de rente in zijn of haar ogen in elk gegeven jaar op zou moeten staan.

In de laatste editie van de dot plot (zie hieronder) zien we dat vier leden vinden dat de rente dit jaar niet meer omhoog hoeft. Elf leden zijn van mening dat de Fed de rente nog één keer moet verhogen en één comitélid zou de rente graag twee keer verhoogd zien worden. Volgend jaar moet de officiële rente in de VS volgens een ruime meerderheid van het comité iets boven 2 procent uitkomen. 

Dat is doorgaans het stuk van de dot plot dat veruit de meeste aandacht krijgt. In mijn ogen vertelt echter juist het stuk voor de jaren 2019, 2020 en verder uit de laatste editie ons iets zeer belangrijks. Dat is, belangrijk voor iedereen die verder vooruit kijkt. 

Bron: Federalreserve.gov

Denkbeeldige lijn

Vuurtje gaat niet uit

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650