Jim Rickards: "Dollar zal vallen"
14 maart 2014
Waar kunnen we nog op letten in een wereld waarin alle koersbepalende factoren elkaar in evenwicht lijken te houden? Immers zijn de kwartaalcijfers achter de rug en hebben nauwelijks impact gehad op de verwachting voor de bedrijfswinsten. Ook de economische cijfers zijn al lang geen stimulans meer voor de koersen. Daar komt ook bij dat de Amerikaanse economische cijfers ook te gekleurd zijn
Jim Rickards: "Dollar zal vallen"
Waar kunnen we nog op letten in een wereld waarin alle koersbepalende factoren elkaar in evenwicht lijken te houden? Immers zijn de kwartaalcijfers achter de rug en hebben nauwelijks impact gehad op de verwachting voor de bedrijfswinsten. Ook de economische cijfers zijn al lang geen stimulans meer voor de koersen. Daar komt ook bij dat de Amerikaanse economische cijfers ook te gekleurd zijn door het extreme weer om er een gedegen oordeel over te kunnen vellen.
Een ding kunnen we wel met zekerheid zeggen. De valutamarkten zijn op dit moment alles behalve saai. De chaos in opkomende markten is een direct gevolg van het 'tapering'-beleid van de Federal Reserve. En analisten verwachten dat de ECB in het tweede kwartaal dit jaar op beleidsversoepeling zal afstevenen.
James Rickards: Draghi doet het goed
Daar waar de meeste economen Draghi als zeer passief afschilderen heeft James Rickards juist een hele andere mening. Want in een interview met RTLZ was de econoom afgelopen weekjuist zeer lovend over onze Centrale Bank. Aanleiding van het bezoekje aan ons land was zijn nieuwste boek ‘The death of money’ waarin hij schrijft te verwachten dat ons huidige monetaire systeem volledig in elkaar zal storten.Op korte termijn. In zijn opinie heeft de ECB de economische crisis tot dusver heel stabiel en goed het hoofd geboden. Europa trekt veel investeerders aan en er komt op dit moment veel Chinees kapitaal naar EU. De werkeloosheid is echter wel een heel groot probleem en zorgt ervoor dat de groei stagneert. Wij zijn het met hem eens dat het niet makkelijk zal worden om de juiste wapens tegen deflatie in te zetten. Immers, een nieuw aankoopprogramma van staatspapier ligt gevoelig, vooral in Duitsland. De Bundesbank beschouwt een dergelijk programma als een overtreding van het verbod op monetaire financiering. Ook een negatieve depositorente - de rente die banken krijgen om hun geld voor een nacht bij de ECB te parkeren - lijkt niet overal in goede aarde te vallen. Toch verwachten analisten dat Draghi niet anders kan dan ook de geldkraan open te draaien om deflatie te bestrijden en de economie eindelijk aan te zwengelen.
Dollar zal vallen
Over de dollar was Rickards ook heel duidelijk. Die komt binnen afzienbare tijd te vallen. Het is slechts de vraag wanneer. Wanneer is uiteraard moeilijk te bepalen maar feit is dat ons financiële systeem zeer onstabiel is en steeds onstabieler wordt – en dat de Fed daar een grote rol in heeft gespeeld. Rickards voorziet dat alleen het IMF uiteindelijk de dollar kan redden. Maar waarschuwt dat dit tevens tegelijkertijd de val van de greenback zal zijn. Bij de eerstvolgende liquiditeitscrisis- en die gaat er komen- zal IMF genoodzaakt zijn om geld te drukken door middel van het in omloop brengen van SDR’s om zo de wereld van geld te voorzien omdat alle andere centrale banken hun kruit inmiddels ruimschoots verschoten hebben. Het probleem daarbij zal zijn dat de Chinezen dat niet zonder tegenprestatie zullen toelaten…
Diezelfde Chinese overheid die er op dit moment alles aan doen om de wereld te de-Amerikaniseren en de macht van de dollar als reservevaluta te breken. De Chinezen laten voortdurend weten, dat ze een nieuwe internationale reservemunt willen. Dat zou best eens de eigen renminbi kunnen worden, zeker als de wereld weet, dat die door veel goud gesteund wordt. Of een goudbackedSDR’s. Hoe dan ook, de Chinezen zijn daarom de afgelopen jaren stilletjes doorgegaan om goud op te kopen. Naar schatting ligt er nu in Chinese kluizen 2710 ton en dat is veel meer dan de officiële 1054 ton. Dat getal is gepubliceerd door de World Gold Council. China zal echter de komende jaren nog heel veel goud moeten bijkopen wil het land zelfs maar in de buurt komen van de geschatte voorraad van 8000 ton van de VS. Het betekent ook, dat de vraag naar fysiek goud in 2014 veel hoger kan uitvallen, dan de investment Banks ons willen doen geloven. Daarmee zullen prijzen eerder omhoog gaan dan verder dalen!
Goudconfiscatie
Die voorraad van de VS was ook een ander belangrijk punt op de agenda. Volgens de beleggersgoeroe moeten wij ons grote zorgen maken over het goud dat opgeslagen ligt in de VS omdat de kans groot is dat dat er niet lang meer ligt. Hij verwacht dat als er echt financiële paniek ontstaat in de VS en het vertrouwen in de dollar daalt, de Amerikaanse overheid niets anders kan dan goud in te zetten om dat vertrouwen weer op te bouwen. De VS zal dan al het goud dat daar ligt confisqueren, toevoegen aan haar eigen goudreserves voor een nieuwe ‘Goldback’ dollar. Rickards verwacht dat de VS dan slechts simpelweg een bonnetje verstrekt aan de gedupeerde landen met daarop het recht om het verloren goud in het nieuwe financiële systeem terug te winnen. Dat klinkt als een heel leuk vooruitzicht.
Tapering: gedoemd te mislukken
Hoe dan ook, we kunnen niet anders dan Rickards gelijk geven en onze zorgen om het financiële systeem te uiten. Tapering is hoe dan ook gedoemd te mislukken. Yellen gaf onlangs aan te onderzoeken in welke mate het slechte weer impact had op de ontwikkeling van de Amerikaanse economie- en daarop haar beleid te willen aanpassen. Onzinnig, want wat er ook uit het onderzoek komt en hoe de Amerikaanse economie er reëel voor staat, Yellen kan toch niet anders dan de geldkraan weer verder op te draaien. Sinds begin deze eeuw wordt er voortdurend geld in extreme hoeveelheden in de economie gepompt om ‘de machines’ draaiende te houden. Tapering is gedoemd te mislukken omdat de gevolgen voor de markt veel te groot zijn. ‘Too big tofail’ noemen de Amerikanen het zelf en dat zal de ondergang van de dollar betekenen… Daar komt bij, een reductie of zelfs maar een stabilisatie van de nationale schuldratio's is op de korte termijn niet mogelijk zonder dat China in een serieuze economische, financiële en sociale crisis raakt.
In de nasleep van de crisis in de jaren dertig verkrapte de Amerikaanse Fed in 1936 na twee jaar van stevige groei zijn monetaire beleid uit angst voor al te grote reserves in het banksysteem. Het resultaat: in 1937 zakte de economie terug in een diepe recessie. Om na de huidige crisis op twee volle jaren van sterke groei terug te kunnen kijken en te evalueren, moeten we wachten tot eind 2015. Als Janet Yellen wil voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, moet ze wellicht wachten tot 2016 voordat ze de rente verhoogt. Maar als het dus aan Rickards ligt, komt het niet zo ver en zal de dollar eerder al onderuit gaan.
Zonder een houdbare oplossing voor het schuldprobleem blijven kredietrisico's zich blijven opstapelen in het financiële system. Er is op dit moment weinig ruimte voor monetair beleid en er wordt een zware wissel getrokken op de overheidsfinanciën en hiermee dus de burgers. Een ding is zeker, we zijn nog lang niet uit de crisis. Sterker nog, het risico op een zware crisis neemt steeds meer toe.