Het begint te borrelen in goudland
16 augustus 2013
Al lange tijd volgen we de drie grootste gevaren voor de wereldeconomie op de voet. Echter lijken de hoge heren van de centrale banken ons doen geloven dat de gevaren geweken zijn. Als we de Fed moeten geloven zijn de Amerikaanse begrotingsperikelen voorbij, trekt de arbeidsmarkt aan, lijkt Europa op te krabbelen uit de recessie (met uitzondering van Nederland) en wordt de vrees voor een harde lan
Scheuren op all-time high beurzen
Al lange tijd volgen we de drie grootste gevaren voor de wereldeconomie op de voet. Echter lijken de hoge heren van de centrale banken ons doen geloven dat de gevaren geweken zijn. Als we de Fed moeten geloven zijn de Amerikaanse begrotingsperikelen voorbij, trekt de arbeidsmarkt aan, lijkt Europa op te krabbelen uit de recessie (met uitzondering van Nederland) en wordt de vrees voor een harde landing van de Chinese economie ook afgezwakt door economen.
Beleggers lieten zich afgelopen donderdag weer van hun "beste kant" zien door negatief te reageren op het positieve rapport over de Amerikaanse werkeloosheidsaanvragen. Bekend werd dat de Amerikaanse werkeloosheidsuitkeringen afgelopen week naar het laagste niveau sinds 2007 is gedaald. Positief zou je zeggen maar beleggers raakten massaal in paniek omdat dit voor de Fed een belangrijk signaal is dat de Amerikaanse economie zich aan het stabiliseren is. Hierdoor wordt de kans steeds groter dat de Fed toch al in september kan beginnen met het afbouwen van het liquiditeitsprogramma. Ook kregen de beurzen een tik op de neus door de tegenvallende kwartaalcijfers van onvervalste Wall Street reuzen als Wal-Mart en Cisco, het vermeende einde van de recessie in Europa en de verhoogde onrust in Egypte. De Dow Jones verloor 1,5% en de S&P’s sloot met een verlies van 1,4%. Na de grote sell-off van Amerikaanse aandelen bleven ook de Aziatische markten niet achter, waarbij de Nikkei met 1,3% en de Hong Kong Hang Seng met 0,8% daalde.
Wij verwachten al enige tijd dat de all-time high standen op de beurzen niet van lange duur meer zullen zijn en dat we op korte termijn kunnen rekenen op een forse correctie. Immers braken aandelenbeurzen afgelopen maanden record na record, puur gebaseerd op een onafgebroken toestroom van liquiditeiten - waar binnen afzienbare tijd een einde aan lijkt te komen.
Feest voor goudsmokkelaars in India
Afgelopen week was het weer feest voor de goudsmokkelaars in India. De Indiase overheid verhoogde voor de derde keer dit jaar de importbelastingen op goud (8%), zilver (6%) en platina (8%) naar 10%. Ondanks eerdere pogingen om goud minder aantrekkelijk te maken, slaagde de Indiase overheid ook in het 2e kwartaal van 2013 er niet in de goudvraag in te dampen. Uit het deze week gepubliceerde rapport van de World Gold Council bleek dat de vraag naar fysiek goud met name in Azië tot ongekende hoogtes blijft stijgen. India heeft met ruim 310 ton zelfs haar grootste positie goud van de afgelopen 10 jaar aangekocht (een stijging van 71% ten opzichte van een jaar eerder). De vraag vanuit China steeg zelfs met een ruime 87%.
Niet geheel verrassend was het nieuws dat de vraag naar goud-ETF’s in het tweede kwartaal met 12% gedaald is. Wat wel opvallend is dat de vraag naar fysiek goud met 53% gestegen is ten opzichte van een jaar eerder.
Het begint te borrelen in goudland
We merken dat het inmiddels steeds meer begint te borrelen in goudland. Niet alleen staan de fundamentals (ondanks de tegenstrijdige economische berichten) positief, ook merken we dat met name de professionele beleggers weer startklaar lijken te staan.
Dat goud begint te borrelen blijkt wel uit het gegeven dat de koers na bekendmaking van de positieve Amerikaanse werkeloosheidscijfers binnen 25 minuten met $30 naar $ 1350 Toz schoot. Immers worden beleggers steeds angstiger over het mogelijke afbouwen van QE3.
Nadat de shortposities maanden lang de goudmarkt overheersten, werd afgelopen week plotseling bekend dat ’s werelds grootste hedgfondsen opeens weer grootschalig in goud stappen. De netto longposities zijn afgelopen week door o.a. Merrill Lynch, JP Morgan en Bank of America met 74% gestegen en gaven zij aan hun klanten een duidelijk koopsignaal af. Volgens deze partijen bevindt zich het edelmetaal op dit moment op een goed koopmoment (zie onderstaande grafiek) en wordt er voor de komende twee weken een stijging naar $1450 /Toz verwacht.
De analisten van Bloomberg sluiten zich hierbij aan en meldden vandaag dat beleggers voor de komende twee weken het meest ‘bullish’ zijn sinds 8 maart dit jaar. De ongekende vraag naar fysiek goud vanuit Azië, de hoge premiums en de all-time lage geregistreerde goudvoorraad in Comex opslag zijn voor analisten duidelijke signalen dat de bodem bereikt is. Daar komt bij dat de leaserentes van goud ook naar het hoogste punt in de afgelopen 4,5 jaar gestegen zijn en de GOFO (Gold Forward offered rates) voor de 4e keer sinds 14 jaar negatief zijn (een zeer zeldzame situatie gezien dit betekent dat de Libor-rente lager is dan de leaserente van goud). De lage goudvoorraden in Comex en de hoge leaserentes van goud duiden op een duidelijke krapte in de goudmarkt.