X
GoldRepublic
View

De stand van zaken in de Amerikaanse economie is als volgt te omschrijven: de groei is er en is stabiel, de arbeidsmarkt draait uitstekend, de werkloosheid is zeer laag, de Amerikaanse consument geeft meer geld uit en bedrijven investeren flink meer onder meer omdat beide groepen veel vertrouwen in de toekomst hebben. Het enige wat mist is de inflatie. Die ligt nog steeds onder 2 á 2,5 procent, het percentage waar de Fed die graag ziet.

Dat was dé reden waarom de Fed deze week de officiële rente liet liggen op 1,5 procent. De kans is echter zeer groot dat dat in maart, wanneer het rentecomité weer vergadert, anders zal zijn.

De bank verwacht dat de economische groei hoog zal blijven en dat de inflatie de komende tijd verder zal stijgen richting 2 procent. Ze meent daarom dat een geleidelijke verdere verhoging van de rente nodig zal zijn. Ervan uitgaande dat de arbeidsmarkt de komende maanden blijft draaien zoals de afgelopen maanden en jaren en dat de Amerikaanse consument niet ineens massaal gaat sparen, zal de Fed de officiële rente in maart verhogen naar 1,75 procent.

Een tweede renteverhoging in de zomer is vervolgens ook zeer waarschijnlijk. Als, zoals verwacht wordt, de Amerikaanse economische motoren volop blijven draaien en de inflatie verder stijgt, dan zal de Fed een mooie kans hebben goed op weg te komen de belofte van 3 renteverhogingen dit jaar waar te maken. Het zou me verbazen als de bank die kans niet zou gebruiken. 

Stembusgang

Bron: board of governers,iba (FED)

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650