X
GoldRepublic
View

Wat een verschil kunnen een paar dagen maken! Toen op 2 februari bekend werd dat de lonen in de VS in januari met 2,9 procent waren gestegen (en die in december met iets meer dan eerder werd gemeld) begonnen de koersen wilde bewegingen te maken. Aandelenindices verloren honderden punten per minuut en de langetermijnrentes klommen naar standen die we in 2014 voor het laatst zagen. Hier en daar begonnen beleggers zelfs te denken dat de Fed de officiële rente in de VS dit jaar vier keer zal verhogen en niet drie keer, zoals de bank min of meer had beloofd.

Al deze dingen speelden zich af daags na de vergadering van het rentecomité van de Fed eind januari. Deze week zijn de notulen van die vergadering gepubliceerd. Hoe zagen de leden de Amerikaanse economie in 2018 zich ontwikkelen en hoe is dat te zien in het licht van de recente gebeurtenissen op de markten en in de economie?

De Amerikaanse centrale bankiers zijn onveranderd optimistisch over de groeivooruitzichten. Als belangrijke redenen werden belastingverlagingen die op komst zijn, hoog blijvende groei van de wereldeconomie en een gunstige gang van zaken op de financiële markten (lees: laagblijvende rentes, flinke stijging van de aandelenkoersen) genoemd. Een aantal leden van het comité gaven zelfs aan eigen verwachtingen over de economische groei dit jaar omhoog bij te stellen. Een van de leden zei onlangs in een interview dat de ‘Amerikaanse economie het heel goed lijkt te doen en het in de beste toestand sinds de crisis verkeert.’ Volgens hem doet die het volgens veel maatstaven zelfs beter dan zelfs in de periode ruim vóór de laatste crisis.

Verder als in niet verder

Fragiel

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650