X
GoldRepublic
View

Fors. Zo kunnen we gerust de daling van onder meer de goudprijs na de besluiten van het rentecomité van de Fed eerder deze week noemen. De goudprijs is weer onder 1.300 dollar gezakt. De reden? De Fed was wat economen hawkish noemen, dat wil zeggen, de bank stelde zich op alsof ze vanaf nu de monetaire teugels gaan aantrekken. Dat de goudprijs dan zakt, is logisch: goud houdt van ruim monetair beleid en elke hint in de richting dat de Fed zijn monetaire beleid gaat normaliseren, is geen vrolijk bericht.

Hoe komt het dat beleggers de Fed hawkish vonden? Nou, om te beginnen omdat de bank vanaf volgende maand gaat beginnen met het ongedaan maken van het quantitative easing beleid. Dat is de verzamelnaam voor het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties en hypotheekleningen op grote schaal. Sinds de zomer van 2007 kocht de Fed voor miljarden dollars dat soort papier. De balans van de bank dijde uit van circa 880 miljard dollar in de zomer van 2007 tot bijna 4.500 miljard dollar op het moment, een stijging van meer dan 400 procent.

Daarnaast herhaalde de bank van plan te zijn de officiële rente dit jaar nog een keer te verhogen en dat vervolgens in 2018 drie keer te herhalen. Dit gaat de Fed doen ook als de komende tijd de economische groeicijfers tegenvaller, meldde de aanvoerder van de bank, Janet Yellen. 

Geldhoeveelheid

Het jaar 2050

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650