X
GoldRepublic
View

Het rentecomité van de Fed heeft vorige week, zoals verwacht, de officiële rente in de VS verhoogd met 25 basispunten naar de bandbreedte 2,25 – 2,50 procent.

De bank heeft de groeiverwachting voor 2019 licht omlaag bijgesteld. Rekende de bank in september nog op 2,5 procent groei, inmiddels is de mediane verwachting van het comité 2,3 procent. Daarnaast verwacht de Fed de officiële rente volgend jaar niet drie keer maar twee keer te verhogen.

Die neerwaartse bijstelling van de groei verbaast niet. De laatste maanden hebben onder meer veel signalen dat de economische groei in de wereld vertraagt met zich meegebracht. De gestegen volatiliteit op de financiële markten speelde ook een rol, vooral indirect, via een mogelijke verslechtering van het consumenten- en ondernemersvertrouwen in de economie, met als gevolg lagere groei van de bestedingen en investeringen. Het negatieve effect van de gestegen rentes komt daar  vervolgens nog bij.

Net zo verbazingwekkend is de bijstelling van het aantal renteverhogingen in 2019. Wie A zegt (lees, de groei wordt lager net als de inflatie) moet ook B zeggen (lees: de rente gaat minder vaak omhoog).  

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650