X
GoldRepublic
View

Toch weer niet. Beleggers hebben vorige week niet dat gehoord van Mario Draghi, de baas van de ECB, waar ze op hoopten, namelijk vanaf wanneer, hoe en hoe snel de bank haar beleid van quantitative easing zal gaan afbouwen. Kom terug in oktober, dan krijgt u dat te horen, was zijn boodschap aan de in de zaal verzamelde journaille en achter hun schermen gekluisterde miljoenen beleggers en handelaren in de wereld.

Hoewel ook hiervoor geld tdat uitstel geen afstel is, betekent het vooruitzicht op afbouw van QE door de ECB niet dat het monetaire beleid in het euroland in de nabije toekomst zal normaliseren. Ook al begint de ECB met het ontmantelen van QE begin volgend jaar en ook al rondt de bank die operatie af in loop van 2018, dan nog blijft het monetaire beleid nog jaren zeer ruim.

Hoe dat zo? Draghi was heel helder wat dat betreft: de ECB gaat de officiële rente pas  een lange tijd nadat de bank gestopt is met QE verhogen. Kijken we naar de Fed en hoe lang het daar duurde tussen het einde van QE en de eerste renteverhoging, dan betekent dat een pauze van om en nabij 1,5 jaar.

Aangezien de ECB maar één doelstelling heeft, namelijk inflatie onder maar in de buurt van 2 procent te houden en dat op middellange termijn (lees zo’n twee jaar vooruitkijkend), bieden inflatievoorspellingen voor de komende jaren ons een andere manier om te proberen in te schatten wanneer de bank uit Frankfurt aan de renteknoppen zal komen. 

Langzaam is het sleutelwoord

Kim Jung-un

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650