Driftkikkers gesignaleerd in de VS
30 augustus 2013
We hebben allemaal met lede ogen moeten aanzien hoe de vrees voor een Syrië-escalatie de beurzen afgelopen week drukten. Goud zag haar kans en herpakte haar glans als veilige haven en profiteerde hier aanzienlijk van. Op woensdag werd weer een nieuw hoogtepunt bereikt met $1433,83 / toz. Ook zilver klom naar het hoogste niveau in vier maanden tijd en steeg op woensdag met 2,6% naar $25,19/ to
Driftkikkers gesignaleerd in de VS
We hebben allemaal met lede ogen moeten aanzien hoe de vrees voor een Syrië-escalatie de beurzen afgelopen week drukten. Goud zag haar kans en herpakte haar glans als veilige haven en profiteerde hier aanzienlijk van. Op woensdag werd weer een nieuw hoogtepunt bereikt met $1433,83 / toz. Ook zilver klom naar het hoogste niveau in vier maanden tijd en steeg op woensdag met 2,6% naar $25,19/ toz. De prijsstijgingen voor zowel goud als zilver werden ingezet door de onrust rond Syrië en de dreiging van een militaire ingreep c.q. aanval door de Verenigde Staten.
Amerika zint al de hele week op een militaire vergelding voor het vermoedelijke gebruik van chemische wapens door het regime van Assad tegen de eigen bevolking. De Amerikaanse regering roept al een aantal dagen over bewijs te beschikken dat er vorige week een gifgasaanval heeft plaatsgevonden. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken - John Kerry - is dit voldoende bewijs en wil de VS een duidelijk signaal afgeven dat de rest van de wereld niet lijdzaam zal toekijken als er chemische wapens worden gebruikt. Natuurlijk in eerste opzicht een zeer goed initiatief. Echter begon de VS zich gedurende de week meer en meer als een kleine driftkikker te gedragen door te pas en te onpas wereldwijd bondgenoten te overtuigen om zo snel mogelijk vergeldingsmaatregelen in te zetten. Gelukkig dacht de rest van de wereld daar anders over. China en Rusland gebruikten eerder deze week al hun vetorecht en waren pontificaal tegen een aanval (overigens met de gebruikelijke bijbehorende duistere motieven zoals onder andere olie en geld). Daarnaast viel het Kerry (net als David Cameron) rauw op zijn dak toen ook de enige bondgenoot van de VS -Groot-Brittannië- vannacht (met een minimale meerderheid) besloot om eerst het onderzoek van de Verenigde Naties af te wachten alvorens wéér door de VS meegesleurd te worden in een oorlog en achteraf geconfronteerd te worden met ontbrekend bewijs (doelend op de Irak-oorlog). Terwijl de Britse premier op dit moment zijn wonden aan het likken is en de opgelopen emotionele schade aan het taxeren is liet Kerry zich weer van zijn beste (Amerikaanse) kant zien: zoals het een goede voorzitter van de Driftkikkersgemeenschap betaamt, gaf Kerry gisteravond in een briefing aan Washington ten gehore zijn beleid niet aan te passen op het beleid van andere landen en dat hij zijn eigen plan zou trekken.
Alle ogen zijn op dit moment gericht op de VN die woensdag een onderzoek is gestart naar de vermeende gifgasaanvallen. Nederland, Duitsland, Frankrijk, China en Rusland gaven eerder deze week al aan eerst het onderzoek af te willen wachten alvorens tot een militaire ingreep over te gaan. Gelukkig kunnen zij wel inzien dat er veel te veel op het spel staat om over te gaan tot drastische maatregelen zonder concreet bewijs af te wachten. Naast het spelen met het leven van duizenden onschuldige burgers, heeft het Syrische regime en haar bondgenoot Iran immers laten weten dat de kans groot is dat zij de Amerikaanse bondgenoot Israël zullen aanvallen zodra de VS tot een militaire interventie overgaat. De mogelijke betrokkenheid van Iran is een potentieel belangenconflict gezien dit kan leiden tot een onderbreking van de oliestroom door de Straat van Hormuz- verantwoordelijk voor 20% van de wereldwijde oliehandel.
Desalniettemin stegen de beurzen wereldwijd op donderdag en vrijdagochtend weer. Het waren met name de positieve economische berichten uit de VS die het lichte herstel op de beurzen voedden. Beurzen sloten op donderdag hoger na positief nieuws over de economische groei in de Verenigde staten. Voorbeurs werd bekend dat uit een tweede raming van het ministerie van handel de Amerikaanse economie het 2e kwartaal toch met 2,5% gegroeid was. De eerdere beraming kwam uit op 1,7%. Ook positief nieuws voor de arbeidsmarkt: de wekelijkse steunaanvragen daalden opnieuw.
Huidig herstel van goudprijs van tijdelijke aard?
Eigenlijk kunnen we niet anders zeggen dan dat het huidige herstel van de goudprijs laat zien dat goud de koers naar boven verder vervolgt. Ten opzichte van juni - toen de goudkoers nog op $1200,80 /toz stond - is de koers tot op heden met ruim 20% gestegen. De enigszins afgenomen zorgen omtrent een militaire ingreep in Syrië kunnen er absoluut voor zorgen dat de goudprijs zich op een lager punt stabiliseert. Wij zijn echter bang dat de VS zoals altijd haar eigen plan trekt en het toch niet zal kunnen laten om op actie over te gaan (met of zonder steun van de VN). Dit zal wereldwijd een dusdanige negatieve impact hebben dat goud verder als veilige haven ‘gebombardeerd’ zal worden. De VN kondigden woensdag aan nog vier dagen in Syrië nodig te hebben om met een adequaat rapport te kunnen komen. Echter werd vanochtend bekend gemaakt dat het vandaag mogelijk al de laatste dag van hun onderzoek zou kunnen zijn. Uitkomsten van dit rapport zullen het verschil maken tussen driftkikkers op oorlogspad. gedreven door immorele en misplaatste machtsvertoning of een wereldwijd gedragen plan met ‘gedogen’ maatregelen met als primair doel een einde trachten te maken aan de onrust in Syrië. Dat dat plan niet komt en dat de VN zijn mandaat niet kan en gaat geven, weten we reeds. Na de veto’s van China en Rusland gaat die vlieger niet meer op. Voor het weekend verwachten wij vooral dat beleggers eieren voor hun geld zullen kiezen met een lang weekend voor de deur waarin zeer veel kan gebeuren. Immers, mocht het gedurende de komende dagen wel tot een ingrijpen komen in Syrië, dan zal dit een zeer negatieve impact op de mondiale beurzen uitoefenen.
Aankomende stakingen in South Africa Gold Mine
Naast de wereldwijde onrust omtrent Syrië, zal er komende week ook een ander belangrijke gebeurtenis invloed kunnen uitoefenen op de goudkoers. De National Union of Mine Workers heeft vandaag een zogenaamde ‘48-hour strike notice’ ontvangen. De bond vertegenwoordigd ruim 60% van alle goudmijnwerkers ter wereld. De mijnwerkers zijn zeer ontevreden over hun salarissen en werkomstandigheden en hebben aangegeven vanaf dinsdag te zullen gaan staken. Dit zal zeer veel onrust veroorzaken. Immers staan de fatale en gruwelijke stakingen in Zuid-Afrika in de platinamijnen ons nog duidelijk in het geheugen gegrift. Daar liepen de stakingen uit op de veelbesproken bloedbaden met als gevolg dat’s werelds grootste platinaproducent Anglo American Platinum gedwongen werd om de mijnen te sluiten. Analisten verwachtten dat hierdoor de platinaprijs de komende jaren met 70% zal stijgen. Natuurlijk is de goudmarkt veel groter dan de platinamarkt waardoor dit scenario niet voor de goudprijs kan dienen. Wel zullen de stakingen in de goudmijnen een negatieve impact hebben op het toch al schaarse aanbod in combinatie met de enorme vraag uit Azië.
Hoe zeer we al lang uitkijken naar hogere goudkoersen, wij hopen in elk geval niet dat dat over de ruggen van de onschuldige bevolking van Syrië en een mogelijk bloedbad in Zuid-Afrika zal gaan. Goud is een prachtig edelmetaal dat genoeg gedreven wordt door andere belangrijke fundamentals om als aantrekkelijke investering en als bescherming van ieders vermogen te dienen. Laten ze zich in Amerika vooral focussen op de puinhoop die ze op de financiële markten hebben veroorzaakt en de rest in eerste instantie aan de VN over te laten.