Dient u goud nu wel of niet aan uw beleggingsportefeuille toe te voegen? Part I
15 november 2013
Spaarders en beleggers vragen zich steeds meer af wat we nu kunnen verwachten van goud. Moeten we nu wel of niet instappen, houden of bijkopen? De toekomst van platina en zilver zijn iets eenvoudiger te analyseren, omdat de prijs (of een gebrek daaraan) met name afhangt van de wereldwijde industriële ontwikkelingen. Omdat goud slechts een kleine industriële toegevoegde waarde kent en gou
Dient u goud nu wel of niet aan uw beleggingsportefeuille toe te voegen? Part I
Spaarders en beleggers vragen zich steeds meer af wat we nu kunnen verwachten van goud. Moeten we nu wel of niet instappen, houden of bijkopen? De toekomst van platina en zilver zijn iets eenvoudiger te analyseren, omdat de prijs (of een gebrek daaraan) met name afhangt van de wereldwijde industriële ontwikkelingen. Omdat goud slechts een kleine industriële toegevoegde waarde kent en goud een monetaire status heeft, wordt goud met name fundamenteel gedreven. Om gedegen antwoord te kunnen geven op deze vragen, behandelen we de komende weken alle fundamentele risico’s die op de loer liggen.
Overschot liquiditeit Amerikaanse markten
Janet Yellen de to-be Fed-voorzitter staat voor de uitdaging om te manoeuvreren tussen de vrees voor een te zwakke economie en de noodzaak om de overvloedige liquiditeit zo snel mogelijk te verminderen. Gezien het nog steeds niet is gelukt het grootschalige QE-programma af te bouwen, wijst dat erop —iets wat wij allang weten, maar blijkbaar nog steeds niet doordringt tot de beurzen — dat het conjuncturele herstel veel minder sterk is dan gedacht. Met name de groei in consumptie en investeringen stellen nog steeds zeer teleur. Juist vanwege deze factoren, in combinatie met de inflatie die op een historisch laag punt blijft hangen, is de kans zeer groot dat de vooruitzichten eerder verslechteren dan verbeteren en Yellen absoluut niet kan stoppen met het liquiditeitsprogramma.
Sinds 2010 zijn er vandaag bijna dubbel zo veel dollars in de wereld . Daarnaast is de waarde met circa 30% gedaald. Wat niet anders wil zeggen dat de Amerikanen uiteindelijk onder een dalende koopkracht gebukt gaan. Beleggers focussen zich daarom momenteel op een cash-rendement op de korte termijn in plaats van investeringen voor de lange termijn. Dat is logischerwijs positief op de korte termijn, maar zorgt voor een groot groeirisico op de langere termijn door een veel lagere productiviteit.
Grote kans op default
Zoals onderstaande grafiek laat zien, levert iedere dollar steeds minder op en drukt de schuldenlast van de Amerikaanse staat steeds zwaarder op de daadwerkelijke waarde van de dollar. Hierdoor verwachten steeds meer analisten dat er in 2015 een grote default van het Amerikaanse financiële systeem kan ontstaan.
Wie loopt het grootste risico bij een default?
En waarom is het schuldplafond van de Amerikanen zo belangrijk in dit verhaal? Wereldwijd gebruikt iedereen Amerikaanse dollars om olie aan te kopen en om dit vervolgens onderling verder te verhandelen waardoor de vraag naar dollars enorm is. Met andere woorden iedere natie is blij om dollars te ontvangen in ruil voor olie en andere consumentengoederen. Daar komt bij dat ’s werelds grootste exportnaties niet deze dollars aanhouden maar juist weer gebruiken om Amerikaanse treasury-obligaties te kopen die op deze wijze eenvoudig geliquideerd kunnen worden. De reden waarom een Amerikaans default zo’n groot probleem zou zijn is dat het Amerikaanse financiële systeem het hart van ons mondiale systeem is. Een default zou dus voor ons allemaal vergaande consequenties hebben.
De landen die het meest exporteren zullen hierbij als eerste last krijgen van het excessieve Amerikaanse beleid op het gebied van monetaire verruiming (zie onderstaand overzicht).
Copyright www.mapsofworld.com 7 oktober 2013
China ready to take over: bye bye Dollar
Dat de Chinezen niet achterover leunen is duidelijk. Eerder dit jaar werd opeens bekend dat de BRICS-landen overeen zijn gekomen om een eigen bank in het leven te roepen die hen moet helpen om hun infrastructuurplannen te financieren. Ze beschuldigen de Wereldbank van Westerse partijdigheid en op deze manier kunnen ze de afhankelijkheid van Westerse instituties zoals het IMF en de Wereldbank aanzienlijk terugdringen.
Dat dit slechts het begin was, weten we nu. Dat China de status van een internationaal geaccepteerde reservemunt niet van de ene op de andere dag kan krijgen is natuurlijk ook duidelijk.
Op dit moment wordt de mondiale handel gewaardeerd in dollars, waarbij meer dan 60% van alle wereldwijde trades in dollars plaatsvinden.Maar daar lijkt plots verandering in te komen. De Chinezen maken op dit moment middels een publiek offensief tegen de VS gretig gebruik van het potje wat de Amerikanen op dit moment ervan maken. Er zijn duidelijke signalen waaruit kan blijken dat China op dit moment bezig is om al zijn poppetjes op de juiste plaats te zetten alvorens ze definitief zullen toeslaan.
Vanzelfsprekend zal de overname niet van de ene dag op de andere plaatsvinden. Op dit moment is China in het bezit van ruim 22,8% van alle Amerikaanse staatsobligaties wat een waarde van $3.66 biljoen vertegenwoordigt. China heeft op dit moment nog geen gedegen alternatief. We kunnen verwachten dat China steeds actiever druk gaat uitoefenen op de Amerikaanse economie en dus op de dollar en dan op een onbewaakt moment de wereldvaluta omwisselt met de Yuan of een nieuwe zogenoemde BRICS-munt. Tot slot komt daarbij dat afgelopen week bekend werd dat China de VS niet alleen in de auto-industrie inmiddels van de troon heeft gestoten, maar nu ook sinds september ’s werelds grootste olie-importeur is. En we kunnen er alle geschiedenisboeken op na slaan: wie het zwarte goud regeert, regeert de wereld…
Gezien China wereldwijd het grootst aantal dollars aanhoudt, verwachten we dat ze eerst druk zullen uitoefenen op de Amerikaanse economie. Mocht dit mislukken zullen ze opzoek gaan naar andere manieren om de Amerikanen voor hun karretje te spannen en zelf de troon veroveren.
Ranking the currencies
Om te beginnen heeft de Chinese kredietbeoordelaar Dragon de outlook van de VS verlaagd van A naar A- met uitzicht op verdere downgrades.
Daarnaast lijkt de Yuan een steeds belangrijkere positie ten opzichte van de andere currencies te verwerven. In 2010 werd er dagelijks nog $34 miljard in Yuan’s gehandeld en bezette de munt nog de zeventiende plaats van ’s werelds meest verhandelde valuta’s. In 2013 heeft de munt zich omhooggewerkt naar de 9e plaats met een slordige $120 miljard transacties per dag.
Ook is China afgelopen week met de Eurozone een grote currency swap deal tussen de euro en de yuan overeengekomen. Dit zal erin resulteren dat er aanzienlijk minder Amerikaanse dollars tussen China en Europa wordt verhandeld. Het voordeel voor beide naties hierin is dat de trades die plaatsvinden niet meer naar dollars geconverteerd worden (en andersom) en dus eigenlijk op deze manier de middenpersoon (in dit geval VS) er tussen uit wordt gedwongen. Die zelfde currency swap deal heeft China in juni al met de UK gemaakt.
Verder lieten rapporten gepubliceerd door China’s State Administration of Foreign Exchange zien dat de $3.66 biljard van de externe reserve proberen te diversifiëren door in vastgoed in Europa te investeren.
En last but not least, weten we dat China de grootste goudproducent wereldwijd is en ongelofelijk grote hoeveelheden goud opkoopt. De laatste geruchten zijn dat China een doelstelling heeft om binnen afzienbare tijd nog eens 5.000 ton toe te voegen aan hun huidige bezit om in de buurt van hun beoogde 10.000 ton goud te komen.
Wie zal het zeggen maar een ding is zeker, wereldreservestatus van de dollar blijft niet voor altijd bestaan… Vele munten gingen de dollar voor en wij verwachten dat er nog vele de dollar zullen opvolgen.
Conclusie part I: Mind Your Step
Waar eindigt het allemaal? Niemand zal het weten, maar een ding is zeker het zal niet pijnloos aan ons voorbijgaan. En u doet er goed aan om uw vermogen te verspreiden over verschillende markten en beleggingstypen waarbij goud een belangrijk onderdeel in een asset allocatie vormt.
Naast de fundamentele vooruitzichten heeft het gevecht van China om de wereldmacht ook praktische uitwerkingen op de goudprijs. Per slot van rekening heeft goud tot de dag van vandaag een sterke correlatie met de dollar, waarbij een zwakker wordende dollar in de meeste gevallen zeer gunstig is voor goud. Met andere woorden, als niet alleen de waarde van de dollar onder druk komt maar ook de al gehele positie van de dollar zal goud daar van profiteren. Als daar tevens de kans bij komt dat goud een prominente rol gaat spelen bij een eventuele nieuwe wereldmunt kan het niet anders dat goud hiervan zal profiteren. Hoe dan ook verwachten we dat we aan de vooravond staan van grote veranderingen en dat de kans groot is dat ons banksysteem er volledig anders uit komt te zien waarbij fysiek goud niet langer een ondergeschikte rol zal spelen.