X
GoldRepublic
View

De Centrale Comité van de Communistische Partij in China maakte onlangs haar plannen bekend om de limiet van twee termijnen voor de president te schrappen, wat zou betekenen dat de huidige president Xi Jinping ook na het aflopen van zijn tweede termijn in 2022 nog aan de macht kan blijven. Dit nieuws werd in de Westerse wereld met enige argwaan bekeken en vaak uitgelegd als een stap richting meer dictatuur. Maar is dat ook een slechte ontwikkeling? Of zijn deze plannen vanuit het perspectief van China goed te begrijpen?

Vanuit een Westers democratisch perspectief is het vanzelfsprekend dat er regelmatig een wisseling van de macht plaatsvindt en dat de kiezer daarin zijn stem kan laten horen, maar in de Chinese cultuur zijn ze gewend dat er een sterke overheid is die een bepaalde koers uitzet voor het land. Zo houdt de Communistische Partij al decennia lang de touwtjes stevig in handen.

Deze aanpak, gecombineerd met kapitalistische vrijemarktprincipes van het Westen, heeft de afgelopen decennia een ongekende welvaart gebracht voor heel veel Chinezen. Miljoenen inwoners kregen de kans om aan de armoede te ontsnappen en een beter bestaan op te bouwen. Met succes, want China is inmiddels voor veel consumentengoederen al uitgegroeid tot de grootste afzetmarkt ter wereld.

Nieuwe wereldmacht

Geopolitieke spanning

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650