X
GoldRepublic
View

Afgelopen maandag verloor de Dow Jones index voor het eerst in haar geschiedenis meer dan duizend punten op een dag, een daling van omgerekend 4,6%. Deze correctie volgde op een prijsdaling die de vrijdag daarvoor al in gang was gezet, maar weinig beleggers hadden voorzien dat de index zo hard onderuit zou gaan. Dinsdag en woensdag leken de aandelenkoersen weer wat te herstellen, maar donderdag gingen de belangrijkste indices in de Verenigde Staten opnieuw flink naar beneden.

De correctie van deze week lijkt dramatisch, maar we moeten niet vergeten dat deze volgt op een uitzonderlijke stijging in januari. Op het moment van schrijven staat de Dow Jones rond de 24.000 punten, hetzelfde niveau waar we eind november vorig jaar op stonden. De breed gedragen S&P 500 index sloot donderdag net onder de 2.600 punten en ook dat is vergelijkbaar met het niveau van iets meer dan twee maanden geleden.

Van een grote paniek is dus geen sprake, maar de grote vraag is hoe het nu verder gaat. Was dit slechts een kleine correctie in een opwaartse trend? Of gaan de aandelenkoersen dit jaar nog verder omlaag? Ik heb net als u geen glazen bol en ik kan ook geen beleggingsadvies geven, maar als ik naar verschillende indicatoren kijk lijkt de tweede optie mij op dit moment het meest waarschijnlijk. Ik zal een aantal zaken aanstippen waarom ik dat denk.

Dividendrendement versus obligatierente

Rendement staatsobligaties weer hoger dan dividendrendement (Bron: Bloomberg)

Maar de economie groeit toch weer?

Aandelen overgewaardeerd

Koers/winst verhouding bedrijven naar hoogste niveau sinds dotcom bubbel (Bron: Multipl)

Renteverhoging centrale banken

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

AFM

GoldRepublic heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM),
onder registratienummer 12020650