Trump's handelsoorlog slaat toe: inflatiegevaar en markten op scherp!
13 maart 2025
Inflatie blijft hardnekkig – De Amerikaanse inflatie kwam lager uit dan verwacht (2,8%), maar blijft boven de Fed-doelstelling. Renteverlagingen blijven onzeker.
Trump zet handelsoorlog door – Nieuwe importheffingen dreigen inflatie verder op te drijven en zetten de economische groei onder druk.
Onzekerheid op de markten – Beleggers blijven nerveus door geopolitieke spanningen, trage economische groei en onduidelijk Trump-beleid.
Goud daalt in euro’s, stabiel in dollars – De sterke euro drukt de goudprijs in Europa, terwijl goud in dollars dicht bij zijn piek blijft.
Amerikaanse inflatie lager dan verwacht, maar beleggers blijven bezorgd
Het belangrijkste economische cijfer deze week was zonder twijfel de Amerikaanse inflatie. In februari stegen de prijzen met 2,8% ten opzichte van een jaar geleden, iets minder dan de 2,9% waar economen op hadden gerekend. Ook de kerninflatie, waarbij de beweeglijke prijzen van energie en voedsel niet worden meegerekend, kwam lager uit dan verwacht op 3,2%.

Ondanks deze iets gunstigere cijfers konden beleggers er weinig enthousiasme voor opbrengen. De inflatie blijft met bijna 3% nog altijd ruim boven de doelstelling van de Federal Reserve. Dit betekent dat renteverlagingen voorlopig niet vanzelfsprekend zijn.
Trump zet importheffingen door, kans op hogere inflatie groeit
Ondertussen gaat Trump onverminderd door met het aankondigen van nieuwe importtarieven. Uit recente berichten blijkt dat de meeste landen en regio’s, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, nadenken over en besluiten tot vergeldingstarieven. Dit maakt het steeds waarschijnlijker dat de inflatie de komende maanden weer zal oplopen, vooral als bedrijven een deel van de hogere importkosten doorberekenen aan consumenten.
Beleggers vrezen dat deze handelsoorlog de economische groei verder onder druk zal zetten.
Amerikaanse economie: recessie of tijdelijke afkoeling?
Naast de zorgen over inflatie blijven beleggers kritisch kijken naar de Amerikaanse economie. In de afgelopen weken zijn ze zich meer zorgen gaan maken over een mogelijke recessie, maar harde signalen daarvoor ontbreken nog.
De banengroei koelt af, maar het aantal openstaande vacatures nam juist toe. Dit schept een gemengd beeld, waarbij sommige delen van de economie vertragen terwijl andere sectoren nog steeds krapte ervaren op de arbeidsmarkt.

Trump lijkt bewust geen haast te willen maken om een eventuele economische vertraging direct tegen te gaan. Zijn team houdt vol dat de huidige economische situatie te wijten is aan zijn voorganger, en mogelijk ziet Trump een kortstondige dip als een kans om later zijn eigen stimuleringsbeleid gemakkelijker door te voeren.
Eurozone blijft zwak groeien, verdeeldheid over defensie-uitgaven
In de Eurozone groeide de economie in het laatste kwartaal van 2024 met 0,2%, iets beter dan eerdere schattingen. Toch blijft de groei bescheiden en heeft de regio al meerdere kwartalen te maken met trage economische vooruitgang.

Er wordt gehoopt dat de grootschalige investeringen in defensie en infrastructuur een extra impuls kunnen geven. Maar inmiddels is duidelijk dat de lidstaten nog lang niet op één lijn zitten over hoe deze plannen gefinancierd moeten worden.
In Nederland stemde een nipte meerderheid tegen het EU-herbewapeningsplan van Ursula von der Leyen. Nederland ziet het niet zitten dat begrotingsregels versoepeld worden om de uitgaven mogelijk te maken, maar heeft daar op EU-niveau weinig invloed op.
Beleggers blijven onzeker, markten onder druk
De beurzen bleven ook afgelopen week onder druk staan. De combinatie van handelsoorlogen, politieke onzekerheid en een vertragende economie zorgt ervoor dat beleggers zich terughoudend opstellen.

Vooral het gebrek aan transparantie over de exacte (economische) plannen van Trump en de weinig concrete voortgang in de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne maken beleggers nerveus.
Zolang er geen duidelijkheid komt over het handelsbeleid en geopolitieke spanningen, blijft de kans groot dat de markten volatiel blijven.
Goudprijs onveranderd in dollars, maar daalt in euro’s
De goudprijs laat een tweeslachtig beeld zien. In dollars ligt de goudprijs nog steeds vlak bij zijn piek, terwijl de prijs in euro’s juist flink lager is.
Dit heeft te maken met de sterkere euro, die deze week opnieuw terrein won ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Blijkbaar maken beleggers zich meer zorgen over de economische situatie in de VS dan in Europa.
Toch blijft het de vraag hoe lang deze trend aanhoudt. Als de VS economisch afkoelt, zal Europa daar uiteindelijk ook last van krijgen.