Gedrag goudprijs leidt tot een belangrijke conclusie

16 augustus 2018

Turkije heeft te maken met een regelrechte valutacrisis. Zo mag je wel een waardedaling van de Turkse lira met ongeveer 30 procent tegenover de Amerikaanse dollar en de euro in slechts enkele maanden tijd gerust noemen. Dat zorgt voor steeds meer problemen in dat land. 

Turkije

Veel Turkse bedrijven maar ook huishoudens en de overheid hebben de jarenlang zeer lage rentes in met name de VS namelijk aangegrepen om hoge schulden op te bouwen in dollars. Talloze indrukwekkende appartementencomplexen, winkelcentra, auto’s, huizen en infrastructurele projecten, zijn gebouwd c.q. gekocht met goedkope dollarleningen. Volgens schattingen is de Turkse blootstelling aan kredieten in buitenlandse valuta, vooral dollar, gelijk aan 70 procent van het bruto binnenlands product. Nu voor de maandelijkse aflossingen, eveneens in dollars, meer lira nodig zijn door de spectaculaire waardedaling van de Turkse munt, komen sommige bedrijven en huishoudens in financiële problemen. De eerste gevolgen zijn al zichtbaar op de financiële markten in Turkije, waar de rentes pijlsnel en fors zijn gestegen en aandelenkoersen gedaald. 

 

De gevolgen op de financiële markten beperkten zich afgelopen weken niet tot de Turkse markten alleen. Zo hadden de koersen van de Europese banken het vorige week niet makkelijk. Sommige Europese banken hebben in de afgelopen jaren, in hun search for yield, veel geld geïnvesteerd in Turkije. Die leningen en investeringen kunnen straks moeilijk of niet inbaar blijken te zijn. Volgens sommige berichten maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich daar in toenemende mate zorgen over. Mede daardoor is de euro de afgelopen weken verder in waarde gedaald tegenover de dollar.

 

Opvallend bij dat alles is dat de goudprijs niet alleen niet is gestegen maar zelfs naar het laagste niveau in bijna twee jaar is gezakt. Uiteraard, een sterkere dollar zorgt ervoor dat goud, uitgedrukt in andere valuta’s, duurder wordt wat de vraag ernaar dempt. Maar in tijden van échte paniek onder beleggers gaat die vlieger niet op. Toen de Griekse crisis losbarstte in 2010 bijvoorbeeld, daalde EUR/USD van circa 1,50 naar 1,20 in enkele maanden tijd. Ondanks die forse waardestijging van de dollar, klom de goudprijs echter van circa $1.050 naar ruim $1.200. 

Beleggers verwachten geen aanstaande crisis voor de gehele wereldeconomie

Dat de goudprijs nu juist flink is gedaald, zie ik als een teken dat de markt zich geen zorgen maakt dat de Turkse crisis een voorbode is van een aanstaande crisis in opkomende landen en daarmee de gehele wereldeconomie. Zouden beleggers zich zorgen maken over andere opkomende landen en de Europese en de Amerikaanse banken en economie, dan was de goudprijs scherp gestegen in plaats van gedaald. Trek ik die redenering door dan zou het niet verbazen als de goudprijs voorlopig in de hoek blijft verkeren waar rake klappen vallen. Dit omdat de kans groot is dat de dollar verder aantrekt, bijvoorbeeld door het beleid van de Fed. Naarmate het einde van het jaar nadert verwacht ik dat op de markten de verwachting ontstaat dat de monetaire soep in de VS bij lange na niet zo heet gegeten zal worden als dat de Fed nu zegt. En met de Amerikaanse parlementsverkiezingen in november zou het zomaar kunnen dat het politieke krachtenveld in de VS gewijzigd wordt. Met als een van de gevolgen politieke patstelling. 

 

Tel daarbij een wat lagere groei – het huidige groeitempo is maar lastig lang vol te houden – en een persconferentie waarop de Fed laat doorschemeren dat de rente wellicht niet zo vaak omhoog zal gaan in 2019 is heel goed mogelijk. Als de goudprijs in loop van 2019 terugkeert naar 1.300 dollar zal ik niet verbaasd zijn. 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

“Tien dingen die u moet weten
alvorens u belegt in goud”

Meld u nu aan voor onze wekelijkse
nieuwsbrief en ontvang gratis het
exclusieve rapport over het beleggen
in goud.