Dollarconfiscaties door Amerikaanse overheid voorteken van grotere lust naar goud

10 augustus 2018

Terwijl de goudprijs hard richting de $1200 dollar per troy ounce neigt, duwt de Amerikaanse overheid centrale banken juist weg van de dollar en naar goud en andere deviezen. Iran was een eerder slachtoffer van deze confiscatiedrift van de Amerikaanse overheid. En Rusland wil absoluut niet de volgende zijn. Zeker na de laatste ronde aan Amerikaanse sancties.

Hoe de Iraanse centrale bank ineens haar dollarreserves verloor

Het was 2016. Het Amerikaans hooggerechtshof had zojuist besloten dat president Obama gelijk had door te stellen dat Iran “financieel verantwoordelijk gesteld” moest worden voor het bombardement in 1983 waarin 241 Amerikaanse mariniers het leven lieten in Beirut, Libanon.

Ondanks het feit dat Iran iedere verdenking wegwuifde, lieten de Amerikanen een confiscatie toe van de $2 miljard aan dollaractiva die Citibank in New York aanhield namens de Iraanse centrale bank ter compensatie van de families van de mariniers en andere slachtoffers. De Iraanse president Hassan Rouhani noemde deze confiscatie “schaamteloze diefstal”.

Het mag geen verrassing heten dat de Iraanse munt de helft van haar waarde verloor in een jaar tijd.

Nóg meer Amerikaanse sancties tegen Rusland

Ondanks een veelbelovende ontmoeting met Trump, kwam de Amerikaanse overheid opnieuw met nieuwe economische sancties tegen de Russen, ditmaal vanwege een vermeende betrokkenheid bij de dood van een voormalig Russische spion in Salisbury, Engeland. De Russen noemden deze meest recente sancties onderdeel van een “absurd theaterstuk dat alsmaar doorgaat”.

Belangrijk onderdeel van de sancties is het belemmeren van honderden miljoenen aan orders van belangrijke bedrijfsmiddelen die aangekocht zijn door Russische staatsbedrijven. Bovendien dreigt de Verenigde Staten met een importverbod op verschillende Russische goederen en een landingsverbod voor Aeroflot op Amerikaanse bestemmingen. Ook het bankwezen lijkt geraakt te worden; het wordt steeds lastiger voor Russische banken om deel te nemen aan het Amerikaanse betalingsverkeer.

De Russische centrale bank is niet gek en bereid zich voor

Gezien de ervaringen van Iran met de VS, lijkt Rusland zich op het ergste scenario voor te bereiden. Omdat een groot deel van het internationale betalingsverkeer afhankelijk is van Amerikaanse banken en/of buitenlandse banken die zich niet het kunnen veroorloven om uitgesloten te worden van het Amerikaanse bankwezen, heeft de VS veel mogelijkheden om de dollar en haar bankwezen te gebruiken aan de onderhandelingstafel. Banksancties zijn het financiële nucleaire wapen dat de VS vele malen heeft gebruikt in de afgelopen jaren.

Zo geeft het Financieel Dagblad aan dat “In twee maanden tijd (…) Rusland vier vijfde van zijn portefeuille aan Amerikaanse staatsleningen [heeft] geliquideerd.” Zie hier de grafiek die het FD gebruikt (oorspronkelijke bron: Bloomberg):

Russische centrale bank verkoopt dollarreserves. Bron: FD.

Nu is het deels speculeren geblazen, maar lijkt het er sterk op dat Rusland een groot deel van de dollarreserves omgezet heeft in euro- en yenreserves. De voorzitter van de Russische centrale bank, Elvira Nabiullina, heeft eerder al toegegeven dat ze de valutareserves wilde diversifiëren.

Bloomberg vroeg de voormalig voorzitter van de Russische centrale bank, Sergey Doebinin, naar deze recente koerswijziging en schreef het volgende:

“But for Sergey Dubinin, Russia’s central bank chief from 1995 to 1998, there’s no mystery at all -- the sales were simply a prudent “hedge” against confiscation, a possibility that looks more likely every day. Russia, he said, has learned from Iran’s experience and is converting its dollar assets into other currencies to safeguard its reserves against any attempts at seizure.”

Iran dus. Hoe dan ook weten we pas later dit jaar of Doebinin gelijk had, want dan maakt de Russische centrale bank bekend wat het gedaan heeft.

Nou hebben de Russen waarschijnlijk niet alleen dollars omgezet naar euro’s en yen, maar ook naar goud – iets wat u als (potentieel) goudbeleggers wellicht doet opkijken. Maar of dat daadwerkelijk zo is, dat moeten we ook afwachten tot later dit jaar.

Hoe dan ook is de tendens duidelijk. Hoe meer de Verenigde Staten haar bancaire spierballen gebruikt om landen af te snijden van het internationaal betalingsverkeer en dollar(reserves) confisqueert, hoe sterker de lust naar goud zal zijn.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

“Tien dingen die u moet weten
alvorens u belegt in goud”

Meld u nu aan voor onze wekelijkse
nieuwsbrief en ontvang gratis het
exclusieve rapport over het beleggen
in goud.