Deze bedrijven waarschuwen al voor Trump's handelsoorlog

20 juli 2018

Terwijl de goudprijs hard naar de $1200 dollar per troy ounce wegvalt, wordt de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en zo goed als de rest van de wereld dan eindelijk merkbaar. Als u mijn bijdrages volgt, dan weet u dat ik al maandenlang waarschuw voor de gevolgen van een handelsoorlog (zelfs ver voordat Trump officieel de eerste ronde aan importtarieven aankondige). Maar nu lijkt de wereldeconomie de eerste barsten te vertonen.

De “tarieventracker” van Bloomberg

Sindskort is Bloomberg begonnen om de jaar- en kwartaalverslagen van bedrijven na te lopen en te kijken welke bedrijven een melding maken van de gevolgen van de recente importtarieven in de Verenigde Staten (deze kunt u zelf volgen op de website van Bloomberg: https://www.bloomberg.com/graphics/tariff-tracker/). Het doel is om de soms “abstracte” handelsoorlog in reëlere termen te plaatsen.

“Om grip te krijgen op wat voor impact een golf aan nieuwe importtarieven heeft op de economie, zijn we begonnen om ervaringen en voorspellingen van bedrijven rond de wereld te verzamelen, met de publicatie van de winstcijfers van het tweede kwartaal. Importtarieven hebben een impact op kleine en grote bedrijven, maar om het simpel te houden concentreren we ons hier alleen op een vertegenwoordiging van grote, bekende bedrijven.”, schrijft Bloomberg.

“De manieren waarop importtarieven bedrijven kunnen schaden is zo nu en doen contraintuitief. President Donald Trump wil Amerikaanse banen beschermen, maar General Motors zegt dat importtarieven op auto-onderdelen ertoe kan leiden dat het bedrijf in de Amerikaanse werkgelegenheid snijdt.”, herhaalt Bloomberg wat we al langere tijd hebben aangegeven.

Deze bedrijven vrezen het ergste

Nu zijn er pas een handvol bedrijven die de cijfers van het tweede kwartaal hebben gepubliceerd. Maar de lijst begint aardige vormen aan te nemen. Terwijl er twee bedrijven zijn die een positieve impact hebben gemeld naar aanleiding van Trump´s importtarieven, is de impact overwegend negatief:

  • Procter & Gamble meldt een “betekenisvolle” impact op verschillende producten in Canada, dat ongeveer 3% van de totale verkoop van P&G vertegenwoordigt;
  • General Motors geeft aan dat het gedwongen is om Amerikaanse banen te schrappen zodra importtarieven gelden voor geimporteerde auto´s en auto-onderdelen;
  • De eigenaar van Volvo waarschuwt dat auto´s meer zullen kosten wanneer de handelsoorlog escaleert;
  • Osram zegt dat de recente handelsoorlog tot een zwakkere verkoop van auto-verlichting zal leiden;
  • Brown-Forman heeft al actie ondernomen naar aanleiding van de importtarieven; Brown-Forman verhoogde de prijzen van Jack Daniel´s (whisky) in Europa;
  • Harley-Davidson zal, zoals we eerder zagen, een deel van de productie verplaatsen naar buiten de Verenigde Staten en denkt dat de Europese importtarieven tot een kostenpost van jaarlijks $100 miljoen zal leiden;
  • Daimler temperde de winstverwachtingen naar aanleiding van de handelsoorlog tussen de VS en China;
  • Tyson Foods geeft aan dat er elke dag sprake is van “onzekerheid” met betrekking tot het leveren van producten en diensten;
  • MillerCoors geeft aan dat winst met $40 miljoen kan dalen, afhankelijk van hoe sterk aluminiumprijzen stijgen.

Kortom, geen misselijke lijst en zoals het er nu voor staat, een lijst die alleen nog maar zal groeien in de komende weken. Het kan daarom mijns inzien geen kwaad om zo nu en dan de bovenstaande Bloomberg-tracker in de gaten te houden.

En dit is slechts een voorproefje: herinner namelijk dat Trump op het punt staat om nog veel meer Chinese producten te onderwerpen aan niet-misselijke importtarieven.

Handelsoorlog is goed voor goud (maar geduld is nodig)

Op den duur zal blijken dat een wereldwijde handelsoorlog goed voor goud als belegging zal zijn. Maar voor het moment is de impact op groeicijfers, werkgelegenheid en de inflatie niet zichtbaar. Een verdere escalatie en enig geduld zullen nodig zijn om hier verandering in te zien. Sterker nog, het feit dat de inflatie in de Verenigde Staten al rond de 2,5 procent ligt zonder dat het effect van Trump´s importtarieven enige invloed heeft gehad, doet mij voor het ergste vrezen. Met een wereldwijde handelsoorlog, met de VS als middelpunt, kan de inflatie zomaar boven op een, voor veel millenials, ongekend niveau kunnen uitkomen.

Natuurlijk, in de jaren ´30 (toen we getuige waren van de laatste grote wereldwijde handelsoorlog) was er een run op goud, maar was de dollar tegelijkertijd gekoppeld aan goud (dus zou de goudprijs niet stijgen, maar was de Fed wel bang dat de goudreserves niet zouden voldoen om aan alle vraag te voldoen). Toen de goudstandaard op het punt stond om te barsten, besloot president Roosevelt om eerst (in 1932) om het privaat bezit van goud te verbieden. In 1933 werden Amerikanen gedwongen, naar wet, om hun goud tegen een vaste prijs aan de Amerikaanse overheid te verkopen. In 1934 werd de dollar gedevalueerd en was een ounce goud ineens $35 dollar waard, in plaats van $20.

Was u echter in staat geweest om uw spaargeld in goud aan te houden (wat in Europa prima mogelijk was), dan was u spekkoper: een koersstijging van $20/oz naar $35/oz is een stijging van 75%. Geen misselijk rendement wanneer de economie op het punt staat om te barsten.

Tegenwoordig kunt u gewoon in goud beleggen en u daarmee beschermen tegen een mogelijke handelsoorlog. De gevolgen zullen minder fraai zijn in een geglobaliseerde wereld waarin vele productieketens verwoven en grensoverschrijdend zijn.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

“Tien dingen die u moet weten
alvorens u belegt in goud”

Meld u nu aan voor onze wekelijkse
nieuwsbrief en ontvang gratis het
exclusieve rapport over het beleggen
in goud.