Is de Fed schuldig voor de afvlakkende rentecurve?

27 juli 2018

De Fed, zo luidt doorgaans de uitleg, is de kortlopende rente aan het verhogen. Hierdoor vlakt de rentecurve af. Immers, kortlopende rentes gaan omhoog terwijl langlopende rentes gelijk blijven. De truc is om, als Fed zijnde, de rente niet te snel maar ook niet te langzaam verhogen. Te snel verhogen betekent dat de groeiende Amerikaanse economie in een recessie belandt, terwijl te langzaam verhogen betekent dat er inflatie ontstaat. Leuk en aardig, maar dit is allemaal niet waar. De Fed “schept” geen crisis door de rente “te snel te verhogen”. Sterker nog, zelfs vóórdat de Fed bestond, zagen we een inverse rentecurve alvorens een crisis uitbrak. Dat betekent dat de Fed veel minder invloed heeft dan de financiële pers haar momenteel toebedeelt. En dat betekent ook dat de Fed verrekte weinig kan doen aan de recente tendens op ´s werelds kapitaalmarkten.

De rentecurve en recessies voordat de Fed bestond

Twee Ierse economen – Stefan Gerlach van de EFG Bank en Rebecca Stuart van de Ierse centrale bank – keken naar de spread tussen langlopende en kortlopende rentes voor de oprichting van de Federal Reserve in 1913.

Zij gebruikten hiervoor de data van de National Bureau of Economic Research (NBER) vanaf 1857, meer dan vijftig jaar voor de oprichting van de Fed. Voor de kortlopende rente, gebruiken zij de “call money rate” en voor de langlopende rente de rente op spoorwegobligaties (van hoge kwaliteit). Dit was het resultaat:

BRON: VOXEU, GERLACH EN STUART

Zelfde gebeurde dus al voor de oprichting van de Fed

In bovenstaande grafiek zien we dat de kortlopende rente (de blauwe curve “call money”) vele malen – volgens een cyclisch patroon – de langlopende rente overtrof (spoorwegobligaties van hoge kwaliteit). Als we hier bovenop – op spreekwoordelijke wijze – de grafiek leggen van de NBER die recessies aangeeft (wel/geen recessie) een inverse rentecurve iedere keer een recessie voorspelde, zelfs in de 19e eeuw ver voordat de Fed ook maar opgericht was.

Volgens de auteurs zelf: “[T]he term structure contained information about the likelihood of a future recession even before the establishment of the Federal Reserve. That suggests that the information content does not arise solely as a consequence of countercyclical monetary policy.”

De Fed heeft minder invloed dan velen denken

Dit betekent dat de Fed, ongeacht haar “monetaire normalisatie”, weinig aan de huidige tendens kan veranderen (de huidige tendens zijnde een afvlakkende rentecurve terwijl we hard op een recessie af denderen).

Het idee dat de Fed simpelweg de renteverhogingen uitstelt en daarmee een recessie voorkomt is simpelweg nonsens. Een ander veelgehoord idee, het idee dat de Fed ditmaal geleerd heeft van eerdere recessies en er alles aan zal doen om de rente ditmaal niet “te snel te verhogen”, is daarom ook volslagen onzin. Wat de Fed ook doet, de rentecurve zal omkeren: renteverhogingen of niet.

Dat terwijl de goudprijs, zoals verwacht, snel terugvalt en tot onder de $1200 per troy ounce dreigt te vallen. Dat betekent dat we nu al, en spoedig zelfs nog meer dan nu het geval is, goedkoper goud inslaan. Want laten we eerlijk wezen: uw goud verkopen is het minst slimste wat u kunt doen wanneer we aan de vooravond staan van het einde van de bullmarkt in aandelen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

“Tien dingen die u moet weten
alvorens u belegt in goud”

Meld u nu aan voor onze wekelijkse
nieuwsbrief en ontvang gratis het
exclusieve rapport over het beleggen
in goud.