Het China-effect: hoe de Amerikaanse handelsoorlog met China indirect de Eurozone zal schaden

31 augustus 2018

China lijkt ver van ons bed, maar het handelsconflict tussen enerzijds de Verenigde Staten en anderzijds China zal ook —ongeacht de directe handelsrelatie tussen Europa en de VS —de eurolanden schaden. Wat veel mensen niet begrijpen, is dat de productieketen van zo goed als alle industrieën volledig internationaal is. En dat betekent dat wanneer Chinese fabrikanten de (Amerikaanse) vraag naar hun producten ziet dalen, zij ook minder uit Europa zullen kopen.

De Amerikaanse importtarieven op Chinese producten

Eind juni kwam de Amerikaanse overheid met importtarieven op een waslijst aan Chinese producten. China reageerde op “gepaste” wijze met eveneens een lijst aan importtarieven op Amerikaanse producten (goed voor $60 miljard aan Amerikaanse exportgoederen), waaronder op sojabonen. Opvallend feitje: de Chinezen kozen ervoor om alleen producten te onderwerpen afkomstig uit pro-Trump staten, aangezien er verkiezingen op komst zijn. Hiermee willen de Chinezen enkel de Republikeinsgezinde staten pijn doen, waardoor ze zich mogelijk afkeren van de Republikeinse partij.

Trump dreigde vervolgens met een importtarief op alleChinese producten. Terwijl het nog niet zo ver is gekomen, is het wel duidelijk dat Trump van plan is om meer importbelasting te heffen op nog eens $200 miljard dollar aan Chinese importproducten, met tarieven tussen de 10 en 25 procent, mogelijk al zo spoedig als volgende week.

Hoeveel koopt China van Europa?

In onderstaande grafiek zien we dat de Chinezen liefst €200 miljard vanuit Europa importeert. Ongeveer 10% van alle Europese export gaat naar China. Overigens leidt Duitsland (en in mindere mate Nederland) het klassement wat betreft export naar China.

Zij zullen daardoor het hardst geraakt worden (indirect) door Trump´s handelsoorlog met China.

Stel: je hebt $250 miljard aan importproducten in China die onderhevig zijn aan Trump´s nukken en grillen: over deze $250 miljard wordt 25% berekend. Dat is meer dan $60 miljard. Het kan nog erger worden, want het kan ook dat Chinese producten volledig uit de markt geprijsd worden. Hierdoor droogt de afzet volledig op met onmiskenbare schade voor de Chinese economie.

Nu is het goed mogelijk dat een groot deel van deze $60 miljard daardoor niet uitgegeven wordt in Europa. Een soort sneeuwbaleffect dus. Waarbij iedere additionele importheffing van de VS op Chinese producten leidt tot een steeds slechtere vraag naar Europese producten vanuit China.

Bron: Eurostat

Conclusie

Trump heeft echter weinig op met de Europa. Als de handelsoorlog van de VS verder escaleert, dan zullen we over een jaar terugkijken op deze volatiele periode als het begin van een economische neergang. Beetje bij beetje herhalen we de jaren ´30, toen de wereldhandel bijna tot een stilstand kwam: na een reeks importtarieven heen en weer was er slechts een fractie over van de eerder nog florerende internationale handel.

Een snelle oplossing voor dit sluimerende conflict tussen de VS en China lijkt zo goed als onmogelijk. Houd daarom vooral aan uw goud vast, beste belegger, al kunnen we zomaar weer door die $1200 per troy ounce-barrière vallen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang automatisch de scherpste analyses en het allerlaatste nieuws

“Tien dingen die u moet weten
alvorens u belegt in goud”

Meld u nu aan voor onze wekelijkse
nieuwsbrief en ontvang gratis het
exclusieve rapport over het beleggen
in goud.